"SB" NA LICU MJESTA: "Ljiljani" ukrasili ulice Sarajeva, počelo je obilježavanje manifestacije "Odbrana BiH – Igman 2021." (FOTO)

Defileom zastava jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH počelo je obilježavanje manifestacije "Odbrana BiH – Igman 2021.", javlja Anadolu Agency (AA).

  • Društvo

  • 04. Avg. 2021  05. Avg. 2021

  • 0

Učesnici defilea prošetali su gradom, a položili su cvijeće i na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992–1995.

Nakon obilaska i odavanja počasti na stratištima, prisustvovat će otvaranju manifestacije "Odbrana BiH – Igman 2021." u prostoru otvorenog amifiteatra Multimedijalnog Centra Kovači.

Manifestacija podrazumijeva odavanje počasti, vjerske obrede, te spomen i sjećanje na šehide i poginule borce Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, uz prigodan kulturno-umjetnički program, okrugli sto i druge sadržaje.

Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnju manifestaciju organizatori su programski prilagodili i u određenim sadržajima reducirali.

Centralni program manifestacije bit će upriličen večeras na platou vanjskog amfiteatra MC Kovači. Predviđena su obraćanja predsjedavajućeg i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Planiran je i koncert kao prilika za prisjećanje na patriotske pjesme.

Bitka na Igmanu jedna je od najznačajnijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta. Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije RBiH, to nije dozvoljeno.

Manifestacija, čiji je moto "Dođi i posvjedoči", zbog COVID-19 i opasnosti od širenja virusa, i ove godine se održava pod motom "Ostani kući i posvjedoči".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...