"SB" NA LICU MJESTA: U Memorijalnom centru Kovači počeo program manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2021", pogledajte ko je sve bio prisutan... (FOTO)

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da se u ovom danu prisjećamo jedne od najvažnijih bitaka - bitke na Igmanu.

  • Vijesti

  • 04. Avg. 2021  05. Avg. 2021

  • 0

Intoniranjem himne u izvedbi Sarajevske filharmonije večeras je u Memorijalnom centru Kovači počeo program manifestacije Odbrana BiH - Igman 2021.

Manifestacija podrazumijeva odavanje počasti, vjerske obrede, te spomen i sjećanje na šehide i poginule borce Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, uz prigodan kulturno-umjetnički program, okrugli sto i druge sadržaje.

- Danas smo ovdje na šehidskom mezarju Kovači, gdje stanuju šehidi i borci, koji su nas pretekli u hrabrosti, gdje je sa njima i vrhovni komandant Alija Izetbegović. Otkud tolika i snaga i motiviranost boraca odgovor je u multietičnosti, jednakosti i suživotu. Nisu vodili nacionalni ili vjerski rat, već rat odbrane priznate države BiH, poštujući sva pravila ratovanja. Trebamo dodatno graditi i razvijati kulturu sjećanja. Ovdje smo da zahvalimo majkama i očevima sto su nam dali tako hrabre kćeri i sinove. Naša obaveza je da vaša djela pamtimo vječno - kazao je, između ostalog, Mirza Terzo, vršilac dužnosti federalnog ministra za pitanja boraca.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da se u ovom danu prisjećamo jedne od najvažnijih bitaka - bitke na Igmanu.

- To je jedna od najvećih pobjeda koju su izborili naši vojnici, predvođeni Alijom Izetbegovićem. Zasnovana na pravednim ciljevima, oplemenjena bosanskom duhovnošću. Agresor je bio uvjeren da je slamanje našeg otpora moguć. Ta borba bila je časna i u sokubu koji nam je bio nametnut uspjeli smo da se odbranimo i da ne mrzimo. Odbranili ste ideju i bit će BiH. Oni i dalje sanjaju o izvršenju plana Karadžića i Mladića - kazao je Džaferović.

Dodao je da je "proširenje krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida i ratnih zločinaca, i veličanja zločinaca samo potvrda da smo bili u pravu i na šta smo upozoravali kada je u pitanju destrukcija BiH".

- Ubijeđen sam da će snage destrukcije biti uništene. Napredak BiH više se ne može zaustaviti. Govore o podjeli BiH, o otcjepljenju RS-a, večeras im kažem da to nije samo entitet srpskog naroda, već i bošnjačkog i svih ostalih naroda. I nikada neće biti otcijepljen - poručio je Džaferović.

Predsjedavajući predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je tokom agresije na BiH u Sarajevu od četničkog agresora agresora pobijeno vise od 11.000 civila.

- Ne smijem da zamislim šta bi se dogodilo da nije odbranjen grad. Dogodila bi se još jedna, možda veća i gora Srebrenica. To se nije dogodilo samo zbog onih koji su bili spremni da se bore i rizikuju svoje živote za slobodu svih nas. Ubijajući djecu ovog grada htjeli su nas natjerati da odustanemo od BiH, i zato niko danas nema pravo da odustaje od ove zemlje. Izjave, isprazna galama tih zločinaca vise nikoga ne plaši. Poručujemo im da mogu pričati i govoriti šta žele. Njihovo mišljenje nikoga ne zanima, ali više nikada neće moći uraditi ono sto su uradili prije tri decenije. Puno je više nas koji tako mislimo, puno je više nas koji je volimo. Dokazali smo da hrabrosti imamo, imali smo je, imamo je i imat ćemo je. Sad nam treba puno mudrosti, ustrajnosti i strpljenja i mi ćemo doći do svog cilja - poručio je Komšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...