"SB" NA LICU MJESTA: Pogledajte kako je bilo na potpisivanju važnog ugovora kojim je definisana minimalna satnica rada... (FOTO)

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević rekao je da se ugovor potpisuje na godinu dana, s tim da se, ukoliko nema nikakvih primjedbi bilo koje od strana, automatski produžava za svaku godinu.

  • Ekonomija

  • 05. Avg. 2021  05. Avg. 2021

  • 0

U Sarajevu su predstavnici Udruženja poslodavaca FiH i Sindikata metalaca FBiH potpisali Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji kojim će se definirati iznos minimalne satnice.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević rekao je da se ugovor potpisuje na godinu dana, s tim da se, ukoliko nema nikakvih primjedbi bilo koje od strana, automatski produžava za svaku godinu.

"Dogovorena je minimalna satnica od 3,5 KM neto, što iznosi oko 615 KM na mjesečnom nivou. Bio je to zahtjev sindikata na koji su poslodavci pristali i bojim se da je to na granici koju privreda može u ovakvim uslovima izdržati. Svako daljnje povećanje minimalne plate direktno zavisi od poteza vlasti, kako izvršne, tako i zakonodavne. Bez usvajanja zakona o doprinosima, porezu na dohodak i porezu na dobit, nije realno govoriti o porastu životnog standarda  zaposlenih“, kazao je Pandurević.

Fotoreporter "Slobodne Bosne" zabilježio je potpisivanje ovog važnog ugovora, u fotogaleriji pogledajte detalje s današnjeg događaja.

(SB/Fena)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...