VRIJEME JE DA SE KAŽE ISTINA: Smeta li Našoj stranci Trg Alije Izetbegovića u Sarajevu?

Zbog cijele novonastale situacije načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić uputio je otvoreno pitanje Našoj stranci: Zašto konstantno opstruiraju uređenje trga koji nosi ime rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića? Koji su njihovi motivi i krajnji cilj opstrukcija koje traju od same najave radova na ovoj lokaciji?

  • Društvo

  • 07. Avg. 2021  07. Avg. 2021

  • 4

Sredinom juna načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić najavio je da će pitanje Trga Alije Izetbegovića biti riješeno na način da će se raditi rekonstrukcija platoa, uz zadržavanje zelenih površina, ali i ostalih sadržaja kao što su spomen-obilježje, biste bh književnika, šahovskog platoa i drugo.

Važno je napomenuti da će navedeno rješenje biti finansirano od strane stranih donatora.

Zahvaljujući odličnim odnosima koje načelnik Hadžibajrić održava sa načelnicima pobratimskih općina iz Republike Turske, u Starom Gradu realizovani su mnogi kapitalni projekti uz ogromnu finansijsku podršku upravo tih općina.

Ipak, pored odlične ideje, novca koji nema veze sa budžetom općine odnosno novcem građana, neko se pojavi kako bi to opstruirao. Opravdano se zapitati kome bi to smetao novi Trg, ili možda smeta Alija Izetbegović? Pitanje je na koje za sada nema odgovora.

Hadžibajrić: Vrijeme je da se kaže istina

Načelnik Hadžibajrić već određeno vrijeme najavljuje izgradnju podzemne garaže na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, do sada radovi nisu počeli a o svemu se oglasio i sam načelnik jer kako je kazao do sada nisu željeli izlaziti u javnost sa svim detaljima, ali da je vrijeme da se kaže istina.

-Ovdje se radi o čisto političkom pitanju i opstrukcijama stranke sklone kočenju i zaustavljanju svakog kvalitetnog projekta. Jasno je da Naša stranka, pod krinkom zastupanja interesa građana i javnosti, svaki projekat pretvara u političko pitanje nastojeći prikupiti jeftine političke poene, kaže Hadžibajrić.

Orkestrirana kampanja u medijima i socijalnim mrežama

Zbog opstrukcija sa kojima se susreće kroz rad na izgradnji podzemne garaže na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović tvrdi da iza svega stoji Naša Stranka kroz orkestriranu kampanju u medijima i socijalnim mrežama.

-Opravdano sumnjamo da Naša stranka stoji iza orkestrirane kampanje u medijima i socijalnim mrežama protiv izgradnje podzemne garaže na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, potpomognuta nerazumnim odlukama Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH koji su odlukom o proglašenju historijskog urbanog krajolika zauvijek ‘zabetonirali’ mogućnost da se u ovom gradu, barem u užoj jezgri, nešto sagradi ili barem sklone ruševine koje predstavljaju ruglo grada.

„Hoće li Naša stranka odgovarati za neprihodovanje za koje su odgovorni svojim postupcima?“

Ako se predstavljaju kao zaštitnici interesa građana, šta je sa svim onim građanima koji žele drugačije? Možda oni nisu toliko glasni i spremni na facebook kampanje, ali sigurno imaju pravo da kažu šta žele. Koliko god da je onih koji nisu htjeli garažu, još je više onih koji su bili za njenu izgradnju, kaže.

-Svakodnevno nam se javljaju. Kao lokalna zajednica, željeli smo kvalitetnu infrastrukturu, rješavanje parking prostora gdje je itekako potreban i naravno prihode. Ako garaža u Avdage Šahinagića u jeku sezone ostvari prihod od 65.000 KM za jedan mjesec, zamislite kakav bi prihod bio na ovoj lokaciji? Hoće li Naša stranka odgovarati za neprihodovanje za koje su odgovorni svojim postupcima. I, ne zaboravimo, ta bi se zarada usmjeravala i na druge projekte, za poboljšanje uslova života unutar ove lokalne zajednice, govori Hadžibajrić.

Načelnik Hadžibajrić dalje pojašnjava da sada Naša stranka osporava i sanaciju trga. Samo dan nakon početka radova pokrenuli su svoju dobro uigranu mašineriju da “zaštite” Trg oslobođenja-Alija Izetbegović. Od koga ga štite? Od uređenja i uljepšavanja javne površine za koju se čak i ne troši budžetski novac, nego donatorska sredstva? Za nas je to javni interes, a šta je to za Našu stranku? Pod izgovorom da štite 276m2 zarasle centralne površine koja služi samo da bi na njoj stajao spomenik prijete inspekcijom i obustavom radova?

Otvoreno pitanje za Našu stranku

Zbog cijele novonastale situacije načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić uputio je otvoreno pitanje Našoj stranci: Zašto konstantno opstruiraju uređenje trga koji nosi ime rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića? Koji su njihovi motivi i krajnji cilj opstrukcija koje traju od same najave radova na ovoj lokaciji?

-Tražimo da Naša stranka odgovori građanima zašto koči projekat sanacije Trga oslobođenja-Alija Izetbegović koji će u konačnici omogućiti moderno uređenu javnu površinu sa 1.600m2 iskoristivog prostora u samom centru grada gdje će biti moguće održavati izložbe, sajmove, festivale, koncerte…neće biti ugrožene zelene površine, zadržat će se svi sadržaji i nijedno stablo neće stradati. Djeluje kao da su se, u nedostatku adekvatnih argumenta, grčevito uhvatili nefunkcionalnog postamenta za spomenik u samom centru trga koji, ovakav kakav je, samo onemogućava efikasno korištenje trga i ometa njegovu funkcionalnost, piše Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...