ŠAMAR GLAVNOJ TUŽITELJICI: “Gordana Tadić zahtjevom Hrvatskoj zamajava javnost i na ružan način pribavlja sebi poene"

Kazao je da su advokati koji učestvuju u predmetima ratnih zločina, na indirektan način povezani s Tužilaštvom BiH.

  • Mini market

  • 09. Avg. 2021  09. Avg. 2021

  • 1

Zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Gordana Tadić, da Hrvatska preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske (HV), osumnjičenih za ratne zločine tokom akcije "Bljesak", samo je zamajavanje javnosti s obzirom na to da je glavna tužiteljica u problemu u vezi s njenom smjenom.

Stav je ovo advokata Senada Dupovca, jednog od najzastupljenijih advokata na Sudu BiH kada su u pitanju predmeti ratnih zločina.

- S obzirom na to da znamo ambijent u kojem živimo, praksu Tužilaštva BiH i praksu, odnosno ugovor između BiH i Hrvatske po sličim pitanjima, mislim da je ovo jedno zamajavanje javnosti s obzirom na to da je glavna tužiteljica u problemima u vezi s njenom smjenom. Izabrala je ružan način za pribavljanje poena, da kao pripadnica hrvatskog naroda traži ovo, a znamo unaprijed da ništa neće biti. To je predstava za javnost u pravom smislu – rekao je Dupovac.

Kazao je da su advokati koji učestvuju u predmetima ratnih zločina, na indirektan način povezani s Tužilaštvom BiH.

- Što je više optužnica, i nama se otvara više mogućnosti za posao. Nonsens je da s tim timom koji imaju gore i s tim plaćama podignu dvije optužnice. To je katastrofa. Ili, recimo, dođe osam povratnika iz Sirije u avionu i podigne se osam optužnica, a sve može biti jedan predmet. Dižu normu. Dakle, sve je predstava za javnost – stav je Dupovca.

Zahtjev Gordane Tadić upućen hrvatskom pravosuđu prokomentirao je i Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

- Poenta zahtjeva je nerad Tužilaštva BiH. Nedopustivo je da sve traje od 2006., 2007. godine. Tužilaštvo je moralo mnogo ranije pregledati prijave centara službi bezbjednosti Banja Luka i Gradiška, vidjeti o čemu se radi, odbaciti ili prihvatiti. Ovako, 14-15 godina kasnije, bojim se da tu ima nekih političkih poteza, da glavna tužiteljica želi skrenuti pažnju sa problema u Tužilaštvu koji su evidentni i da to prebaci tužilaštvu ili sudu u Hrvatskoj. Sve to djeluje dosta neozbiljno – kazao je Osmanović, piše Faktor.ba.

Na (ne)rad, odnosno ovakav rad Tužilaštva BiH, reagirali su i iz Udruženja “Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa”, ističući da je žalosno da se Tužilaštvo BiH bavi ratnim zločinima, koji su, navodno, počinjeni za vrijeme akcije “Bljesak”, dok istovremeno u Bosni i Hercegovini stotine ratnih zločinaca nisu procesuirane.

- Prioritet u BiH bi trebali biti predmeti ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriji BiH, a ne ratni zločini počinjeni na teritoriji druge države. Pozivamo Tužilaštvo BiH da energiju usmjeri na predmete koji su označeni oznakom A Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a koji su po usvojenoj Strategiji za rad na predmetima ratnih zločina prioritet u radu Tužilaštva BiH – naglasili su iz ovog udruženja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...