MALVERZACIJE "GRAND TRADEA" I UPRAVE ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE: Da li je objekt koji je sagradio kum Milorada Dodika, legalan?

U Upravi za indirektno oporezivanje tvrde da oni nemaju informacija o tome da je objekt koji namjeravaju da kupe, nemoguće legalizovati.

  • Ekonomija

  • 10. Avg. 2021  11. Avg. 2021

  • 0

Rok valjanosti ponude za nabavku zgrade za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje produžen je do 30. oktobra. To je najnoviji rok do kojeg Vijeće ministara BiH treba da da svoje mišljenje i eventualno odobri kupovinu zgrade od kompanije Grand Trade u Banja Luci za 100 miliona maraka. U međuvremenu su se pojavile informacije koje u pitanje dovode legalnost objekta Grand Tradea, prenosi BN televizija.

Umjesto odluke Vijeća ministara, naročito usvojene inicijative u Parlamentu BiH kojom je zatraženo da se odustane od kupovine, došlo se do novog roka. Kraj oktobra novi je rok do kada bi se trebalo znati hoće li Uprava za indirektno oporezivanje Grand Tradeu za prostorije u Banja Luci platiti 100 miliona sa PDV-om. Procedura je u toku potvrđuju u Upravi za indirektno oporezivanje.

U međuvremenu je objavljena informacija o službenoj zabilješki Odsjeka za javne nabavke banjalučke gradske uprave u kojoj piše da je objekat Grand Tradea u Banja Luci nemoguće legalizovati zbog niza propusta i prekoračenja dozvola. U toj zabilješci se navodi da su neke dozvole dobijene na osnovu lažno prikazanog stanja na terenu.

U Upravi za indirektno oporezivanje tvrde da oni nemaju informacija o tome da je objekat koji namjeravaju da kupe nemoguće legalizovati.

Branislav Borenović, poslanik PDP u Parlamentu BiH, koji je predložio inicijativu koju je parlament usvojio a Vijeće ministara BiH ignoriše, kaže da je nevjerovatno stalno produženje rokova valjanosti ponude. Nove informacije o upitnoj legalnosti objekta su dodatni razlog za preispitivanje odluke, kaže Borenović.

Uprava za indirektno oporezivanje godinama na računu ima oko 40 miliona za nabavku i opremanje poslovnih prostora u Banjaluci. Kao jedini ponuđač koji je mogao da ispuni uslove iz tendera javio se Grand Trade Mile Radišića, inače kuma MIlorada Dodika, ali sa ponudom od gotovo stotinu miliona maraka. Toliko novca ta uprava nema i čeka odobrenje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na čelu sa Zoranom Tegeltijom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...