"SB" NA PRESSU: Evo šta su dogovorili predstavnici Vlade FBiH i "Zraka"... (FOTO)

Džindić je kazao da postoje dva problema. Jedan od njih je dug prema radnicima i penzionerima firme "Zrak".

  • Vijesti

  • 11. Avg. 2021  11. Avg. 2021

  • 1

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, nakon održanog sastanka sa predstavnicima firme "Zrak", među kojima su i penzionisani radnici, kazao je da su ustanovili koji su to problemi te da su pokušali pronaći mogućnost za njihovo rješavanje.

Džindić je kazao da postoje dva problema. Jedan od njih je dug prema radnicima i penzionerima firme "Zrak".

“Taj dug traje od 2002. godine do danas i uvećan je za količine kamata za taj prethodni period. Drugi problem je dug prema Poreznoj upravi, koji je prošlog mjeseca iščišćen i znamo koliki je taj iznos. Vlada Federacije je izvršila određene uplate koje se nisu adekvatno ili na pravi način rasknjižavale i to smo u ovom međuprostoru riješili”, naveo je Džindić.

Dogovor da se riješe dugovanja

Prioriteti su, kako kaže, riješiti potraživanja radnika, a zatim i dug prema Poreznoj upravi, nakon čega bi kompanija “Zrak” mogla normalno funkcionisati u skladu s tržišnim vrijednostima.

“Dogovorili smo nekoliko stvari koje ćemo u bliskom narednom periodu implementirati. Zahtjev Sindikata metalaca je bio direktan to je smjena uprave i Nadzornog odbora te imenovanje v. d. i jednog i drugog organa upravljanja kako bi se napravio sporazum s nekom novom upravom išla u rješavanje i jednog i drugog problema. O tom zahtjevu će Vlada FBiH vjerovatno raspravljati na prvoj redovnoj sjednici. U međuvremenu, mi ćemo raditi na tome da se dokumentacija koja je pripremana, završi i dostavi Ministarstvu kako bi ono moglo sa postojećom ili nekom novom upravom voditi ka finalnom rješenju, a to je da se obezbijede sredstva i riješi pitanje potraživanja radnika i penzionera te da se riješi dugovanje prema Poreznoj upravi. Nakon rješenja ovih krucijalnih problema, firma ‘Zrak’ ima perspektivu i svijetlu budućnost”, naglasio je.

Smjena uprave je ključna

Bajro Melez, predstavnik Sindikata metalaca FBiH, kazao je da je direktor firme “Zrak” najmanje pet puta davao ostavku, a Nadzorni odbor je nije prihvatao i to je trajalo unedogled.

“Ovaj put su radnici bili i traže da se prihvati smjena direktora te zahtijevaju smjenu Nadzornog odbora, koji su doveli firmu do ove situacije u kojoj se nalazi. Posebno moram naglasiti da radnici traže da SIPA uđe u firmu i utvrdi njeno poslovanje u prethodnom periodu. Na današnjem sastanku smo utvrdili prioritet da se s novom upravom prvo isplate potraživanja radnika”, poručio je Melez, piše N1.

Podsjetimo, radnici “Zraka” već deset dana protestuju i danas su izašli ispred zgrade Vlade FBiH kako bi tražili smjenu stare uprave i Nadzornog odbora ove firme te da im se isplate plate i doprinosi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...