DENIS BEĆIROVIĆ ZAPRIJETIO DODIKU: "Milorade, ili poštuj dejtonski Ustav BiH, ili se vraća Ustav Republike Bosne i Hercegovine…"

Potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović uputio je oštru poruku članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

  • Politika

  • 12. Avg. 2021  12. Avg. 2021

  • 12

"Milorade, Ti i Tvoji mentori morate znati da je Ustav BiH, kao Aneks IV Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, ustavni akt kojim se amandmanski promijenio Ustav Republike Bosne i Hercegovine.

Dakle, ljude u bh. entitetu RS ne trebaš dezinformirati, već im trebaš otvoreno reći istinu da realno postoje samo dvije legalne opcije:

- Poštovati i dosljedno provoditi Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH kao njegov integralni dio.

- U slučaju rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, vraćanje na legalni Ustav međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

Treće opcije nema. To nije nikakva proizvoljna tvrdnja, već ustavna činjenica.

Milorade, s obzirom na to da si veliki ljubitelj "izvornog" Daytona, dostavljam Ti na čitanje i upoznavanje upravo "izvorni" član 12. Ustava BiH, u kojem precizno piše:

"1. Ustav će stupiti na snagu po potpisivanju Općeg okvirnog sporazuma kao ustavni akt, kojim se AMANDMANSKI MIJENJA i nadređuje Ustav Republike Bosne i Hercegovine.“

Kretanje po cesti rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH vodi ka samo jednoj legalnoj destinaciji – povratku legalnog Ustava Republike Bosne i Hercegovine.

Milorade, nemoj se igrati sa sudbinama ljudi. Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali zaslužuju mir, sigurnost, posao, kvalitetnije zdravstvo i bolje obrazovanje. Zato ne guraj građane i narode Bosne i Hercegovine u neizvjesnost i beznađe.

Milorade, ako zaista misliš da sirovim pravnim nasiljem na početku treće decenije 21. stoljeća možeš razbiti državu Bosnu i Hercegovinu, onda gajiš krajnje tragičnu i opasnu iluziju.

Bolje je, umjesto iluzija, da naučiš šta su ustavne, pravne, sudske, političke i historijske činjenice. Ustavna obaveza najvišeg ranga je poštivanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom, što znači odbijanje bilo kakvih separatističkih tendencija (ili njihovog nastavka). Prema članu I/1, prva rečenica Ustava BiH, Bosna i Hercegovina s aspekta međunarodnog prava nije nova tvorevina i novonastali pravni subjekt, već je DRŽAVA sljednica međunarodnopravnog subjekta Republike Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je ista ona država koja je, prvobitno kao Republika Bosna i Hercegovina, nastala dismembracijom Jugoslavije. Ujedinjenje nacije su je priznale 22. maja 1992. godine kao nezavisnu, suverenu i jedinstvenu državu. Prije toga, 29. februara i 1. marta 1992. godine, ogromna većina građana Bosne i Hercegovine se na legalnom referendumu demokratski izjasnila za nezavisnost, suverenitet i nedjeljivost države.

Besmislene tvrdnje ne mogu sakriti ustavnu činjenicu da su entiteti u državi Bosni i Hercegovini podređeni njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Da je to tako, potvrđuje i član V/5.a Ustava BiH koji formulira jasnu obavezu poštivanja nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Milorade, država Bosna i Hercegovina je preživjela mnogo opasnije i jače protivnike nego što si Ti.

Činjenice i budućnost su na strani države Bosne i Hercegovine.

Ako Ti ni to nije dovoljan argument da se zaustaviš, onda nemoj zaboraviti da je velika većina građana čvrsto opredijeljena za državu Bosnu i Hercegovinu, kao i većina najvećih i najvažnijih svjetskih sila.

Država Bosna i Hercegovina ima demokratske i pravne mehanizme da se efikasno zaštiti na ustavan i zakonit način.

Država Bosna i Hercegovina ima međunarodne i domaće mehanizme zaštite i u slučaju da neko pomisli da je politiku moguće voditi izvan okvira Ustava BiH.

Neka vječno živi nedjeljiva i demokratska država Bosna i Hercegovina ravnopravnih građana i naroda“, poručio je Denis Bećirović.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...