FOTOREPORTER "SB-a" ZABILJEŽIO: Izgleda da se može opustiti, ovo su detalji nakon završenog ročišta Zdravku Mamiću u Sudu BiH... (FOTO)

Zdravko Mamić se u BiH nalazi od juna 2018. godine, od tada je Hrvatska tri puta poslala zahtjev za njegovo izručenje, ali su pravosudni organi do sada odlučivali da neće postupati po zamolnici.

  • Vijesti

  • 12. Avg. 2021  12. Avg. 2021

  • 0

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište Zdravku Mamiću o novom zahtjevu Hrvatske za njegovo izručenje. Mamićev advokat Davor Martinović kazao je kako je u ovom postupku jasno da nema uslova za izručenje.

"Nije uopšte pitanje hoće li Zdravko Mamić biti izručen u Republiku Hrvatsku nego zašto je došlo do ove molbe. Mislim da je jasno svima, i pravnicima i početnicima, da nisu ispunjeni uvjeti za to", naveo je Martinović.

On zatim pojašnjava koji zakoni propisuju izručenje i kada.

"U dijelu za koje se traži njegovo izručenje, minimalna zapriječena kazna je šest mjeseci, a prema Konvenciji o ekstradiciji i Ugovoru o izručenju između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, minimalna zapriječena kazna mora biti godinu, odnosno četiri godine. Tako da sva priča pada u vodu", rekao je on, piše Klix.ba.

Zdravko Mamić se u BiH nalazi od juna 2018. godine, od tada je Hrvatska tri puta poslala zahtjev za njegovo izručenje, ali su pravosudni organi do sada odlučivali da neće postupati po zamolnici.

Njega traže po Uskokovoj istrazi za podmićivanje osječkih sudija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...