IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ OGLASIO SE O PODZEMNOJ GARAŽI: "Šta zapravo želi Faruk Kapidžić?"

Predsjednik Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BIH i odnedavno ‘javni’ član SDA (a, i do sada je bio prikriveni), prije samo deset mjeseci bio je ZA izgradnju podzemne garaže na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović. Evo akta koji to potvrđuje.

  • Politika

  • 14. Avg. 2021  

  • 1

Načelnik Općine Stari Grad i potpredsjednik NES-a Ibrahim Hadžibajrić napisao je zanimljiv post u kojem se osvrće na rad Faruka Kapiždića, novokomponovanog SDA-ovca i predsjednika Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika.

Hadžibajrićev status prenosimo u cijelosti:

Predsjednik Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BIH i odnedavno ‘javni’ član SDA (a, i do sada je bio prikriveni), prije samo deset mjeseci bio je ZA izgradnju podzemne garaže na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović. Evo akta koji to potvrđuje.

Nije ovdje sporna garaža. Ako je građani ne žele, neće se ni praviti, ali jeste sporno to što gospodin koristi svaku priliku da pokaže svoju netrpeljivost prema meni i iznosi neistine.

U septembru prošle godine, dok je bio ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, ne samo da je bio za izgradnju garaže, nego je čak i dao instrukcije Zavodu za planiranje razvoja KS kako bi ona trebala izgledati. U ovom aktu Kapidžić jasno piše da garaža na ‘Metalcu’ ne može, ali da garaža na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović može i da nije u suprotnosti sa planskim dokumentom ‘Program razvoja Gradskog jezgra Sarajeva’. Čak daje jasne instrukcije gdje da se postave izlazi iz garaže, lift, spomen-obilježje…

Nakon što je izgubio ministarsku poziciju, postavljen je za predsjednika Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i promijenio ploču. Sad ne može ništa! Jučer na TVSA kaže “garaža bi se uveliko kopala da nije Komisija zaustavila”. On je, na neki način, pokrenuo projekat koji je onda sam zaustavio. Šta zapravo želi Faruk Kapidžić? Sada ne želi sanaciju Trga oslobođenja-Alija Izetbegović, nego rekonstrukciju i da se on pita kako će trg izgledati. Pritom, kaže, treba uložiti 1,5 milion maraka. Pa, tako SDA radi projekte. Ako je trotoar ispred Predsjedništva koštao 362.000 KM, a kiosk na Baščaršiji 250.000 KM ne čudi što bi im za trg trebalo 1,5 milion!

Da li je Kapidžić postavljen na čelo ove Komisije kako bi zaustavio svaki projekat u gradu jer je to interes stranke kojoj pripada? Odluka o proglašenju historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH koju je donijela Komisija s njim na čelu ide u prilog tome. Ustavni sud se proglasio nenadležnim po apelaciji koju smo podnijeli načelnik Mandić i ja, a Kapidžić i brojni mediji su to zloupotrijebili, tumačeći kao odbijanje apelacije.

Ako je Ustavni sud nenadležan, ko je onda nadležan za Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika i odluke koje donose?

Sve ovo djeluje kao da SDA priprema temelje za narednu kampanju da bi mogli reći kako načelnici u KS nisu uradili nijedan veliki projekat. Jer, da bi bilo kakav veći projekat pokrenuli, mora odobriti Komisija, tj Kapidžić. Zato i želi svim silama dokazati da se na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović radi rekonstrukcija kako bi se zatražila dozvola od Komisije. On i sam jučer kaže “ušao sam u stranku da mijenjam sve”.

E, dobro ste počeli, gospodine Kapidžiću. Za početak mogli biste rad Komisije kojom predsjedavate učiniti zakonitim i imenovati nedostajuća dva člana koji nisu državljani BiH. U suprotnom, koliko su uopšte validne vaše odluke, ako Komisija nije onakva kakvom je Daytonski sporazum propisao?

I, još da vam odgovorim zašto se sanacija Trga oslobođenja-Alija Izetbegović radi u augustu kada ste vi na godišnjem odmoru – kako ste izjavili. Zato što nisam James Bond pa da znam gdje ste i šta radite i da dinamiku radova prilagođavamo vašem planeru. I, zato što mi radimo i kada su godišnji odmori, jer ovakvi radovi se izvode u toku građevinske sezone, a ne u sred zime, na primjer.

Ne vrijeđajte inteligenciju građana pitanjima ‘što Hadžibajrić sada radi i šta je radio zadnjih 15 godina’? Mi, u općini Stari Grad radili smo sve ono što vi i vaša stranka niste posljednjih 30 godina: Baščaršijski trg, Ferhadiju, Sarače, Bravadžiluk, Štrosmajerovu, Kovače, At mejdan, podzemnu garažu, Dom zdravlja, sportske sale, škole…Sada je vrijeme za Trg oslobođenja-Alija Izetbegović!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...