VIŠKOVIĆA MUČE SPINOVI: "Srpsko jedinstvo smeta nekim faktorima iz Sarajeva, pa..."

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković vjeruje da neće doći do rušenja srpskog jedinstva postignutog nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

  • Mini market

  • 15. Avg. 2021  15. Avg. 2021

  • 2

"Vjerujem da će sve stranke iz RS-a znati da provjere informacije koje dolaze iz Sarajeva prije nego što donesu bilo kakvu odluku... Došli smo do crvene linije ispod koje niko nema pravo da ide", istakao je Višković za "Politiku".

On je naveo da to u praksi znači da Inzkove odluke neće biti objavljene u Službenom glasniku Republike Srpske, pa institucije tog entiteta neće postupati po tom zakonu.

Višković je istakao da se sve političke stranke pridržavaju zaključaka koje je donijela Narodna skupština kao opravdanu reakciju na Inzkov zakon, ali je ukazao da to postignuto "srpsko jedinstvo smeta nekim faktorima iz Sarajeva, pa spinovima pokušavaju da ga naruše".

Ne vidi, kako je rekao, nijednog predstavnika iz bilo koje partije u RS-u koji bi sebi mogao da dozvoli luksuz da ugrozi interese RS-a, te smatra da bi bilo korektno da se razgovara ako se pojave neke nejasnoće, a ne da se ishitreno pribjegne nekom potezu koji bi naštetio srpskim interesima.

Višković ne očekuje da to što srpski predstavnici u institucijama BiH ne učestvuju u radu može da ima bilo kakve negativne posljedice po funkcionisanje RS-a u tehničkom smislu, ali je napomenuo da je Narodna skupština definisala da mogu učestvovati u slučajevima kada može nastati šteta po RS.

"Nećemo dozvoliti da našim nedolaskom proizvedemo štetu po RS", rekao je Višković i dodao da srpski kadrovi pomno analiziraju sve sjednice, sastanke, dnevni red u zajedničkim organima.

Na pitanje da li bi moglo biti nekih bezbjednosnih izazova, Višković je odgovorio da je sigurno da se neće postupati po zahtjevima, koji po tom osnovu budu išli prema MUP-u RS-a i drugim institucijama manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

 

 

 

 

 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...