OVAKO TO RADI ODGOVORNA DRŽAVA: Evo za šta Njemačka izdvaja najviše novca iz budžeta

Vlada ovim izvještajem nastavlja s praksom preciznog informisanja parlamenta kao i Vijeća njemačkih pokrajina (Bundesrat) o raspodjeli i visini subvencija.

  • Ekonomija

  • 16. Avg. 2021  16. Avg. 2021

  • 0

Njemačka država je posljednjih godina drastično povećala subvencije.

Najviše poreskog novca odlazi na projekte zaštite životne sredine.

Troškovi subvencionisanja raznih mjera Vlade su se u posljednje tri godine udvostručili, proizlazi iz izvještaja o subvencionisanju ministarstva finansija objavljenog krajem nedjelje, piše DW.

Prema tom izvještaju, volumen subvencija je sa 24,6 milijardi u 2019. porastao na 47,2 milijarde koliko je predviđeno za sljedeću godinu. Taj volumen sljedeće nedjelje mora da potvrdi i savezna vlada.

Najviše za obnavljanje zgrada

Dio subvencija odlazi na poreske olakšice, ali najveći porast se bilježi na planu direktnih finansijskih "injekcija". Čak 22,3 milijarde otpadaju na najvećeg "gutača" subvencija - mjere zaštite klime i životne sredine.

Veliki dio kolača namijenjen je subvencionisanju elektro-mobilnosti, tj. za direktne subvencije pri kupovini električnih automobila i gradnju infrastrukture za punjenje baterija. Obilato se subvencioniše i zamjena vozila gradskog prevoza.

Ali, najveći dio odlazi za subvencionisanje prilagođavanja zgrada modernim ekološkim standardima. Za mjere poput zamjene grijanja ili bolju izolaciju država samo u sljedećoj godini planira da izdvoji 2,7 milijardi evra.

Više i za digitalizaciju

Osim mjera zaštite klime, velike stavke u subvencijama zauzimaju i stanogradnja, mobilnost i digitalizacija. U dogradnju brze internet mreže će biti uloženo 876,4 miliona evra, što je osjetan skok u odnosu na 2019. kada je izdvojeno 265 miliona. Kritike iz revoda privrede da Njemačka zaostaje u digitalizaciji su očito naišle na razumijevanje.

Vlada ovim izvještajem nastavlja s praksom preciznog informisanja parlamenta kao i Vijeća njemačkih pokrajina (Bundesrat) o raspodjeli i visini subvencija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...