DAČIĆ TVRDI DA JE SVE DOZVOLIO VUČIĆ: Pregovori vlasti Afganistana i talibana organizovani u Beogradu

"Ovde su razgovarali tri puta, ali je kasnije su to preuzele velike sile kad su videle da mi to radimo - rekle su 'mi ćemo to da uradimo u Dohi, u Kataru'. Rezultat se vidi", kazao je Dačić za TV Pink.

  • Regija

  • 17. Avg. 2021  17. Avg. 2021

  • 0

Dačić je za televiziju Pink izjavio da je za vreme njegovog mandata šefa diplomatije organizovani mirovni pregovori tadašnje vlasti u AFganistanu i frakcije talibana tri puta, a da je to urađeno po dozvoli predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik Skupštine Srbije i bivši šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da su u Beogradu pre nekoliko godina organizovani pregovori vlasti Avganistana i predstavnicima frakcija talibana.

Dačić je za televiziju Pink izjavio da je za vreme njegovog mandata šefa diplomatije organizovani mirovni pregovori tadašnje vlasti u Afganistanu i frakcije talibana tri puta, a da je to urađeno po dozvoli predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Ovde su razgovarali tri puta, ali je kasnije su to preuzele velike sile kad su videle da mi to radimo - rekle su 'mi ćemo to da uradimo u Dohi, u Kataru'. Rezultat se vidi", kazao je Dačić za TV Pink.

Dačić nije pružio više detalja o pregovorima. On je istakao da o pregovorima prvi put govori.

"Do danas nisam nikad nigde pričao o tome, jer smo se dogovorili da to bude tajna, odnosno da se ne objavljuje da se ne bi rušili pregovori", rekao je Dačić.

Osvrćući se na aktuelna dešavanja u Afganistanu Dačić je istrakao da Srbija "nema razloga da smatra da je prošli režim bio bolji prema nama nego što će biti neki novi" i ocenio prevlast talibana kao “šamar zapadnoj hemisferi”.

Predsednik Skupštine Srbije je vlast u Kabulu nazvao “marionetskim režimom” koji je među prvima priznao Kosovo kao nezavisno, te da je to bio “domaći zadatak” i da je pitanje da li bi to uradila neka druga vlast tamo.

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasila 17. februara 2008, a Afganistan je bio među prvim zemljama koje su priznale nekadašnju autonomnu pokrajinu dan kasnije, 18. februara.

Centralna vlast u Kabulu potpisala je u nedelju 15. augusta kapitulaciju i mirno predala vlast predstavnicima talibana, a predsednik Ašraf Gani napustio je državu. Ovim potezom, okončana je dvadesetogodišnja vladavina avganistanskih vlasti potpomognutih Sjedinjenim Američkim Državama i saveznicima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...