VUČIĆ IZAZIVA TWITTER: “Izbrišite mi nalog kao Trumpu…”

„Pa nego sa kim će da sarađuju? Sa tajkunima, lopovima i kriminalcima? Najnormalnije je da sarađuju sa Vladom“, rekao je Vučić.

  • Regija

  • 18. Avg. 2021  18. Avg. 2021

  • 0

"Srpski autokratski lider Aleksandar Vučić pozvao je Twitter da ugasi njegov nalog, kao što je to učinio i u slučaju Donalda Trumpa, pošto je nekoliko medija pod njegovom kontrolom na toj društvenoj mreži označeno da sarađuju sa srpskim vlastima", piše danas AP.

 „Jedva čekam da mi oni (Twitter) isključe nalog, da budem još jedan Trump“, rekao je Vučić.

Agencija u tekstu, koji je prenio i američki The Washington Post, podsjeća da je Twitter u januaru ukinuo nalog bivšeg predsjednika SAD zbog rizika od daljeg podsticanja nasilja, nakon što su njegove pristalice upale u Capitol, a on izgubio izbore.

Twitter je medije povezane sa državom definisao kao „medije gdje država kontroliše uređivačku politiku finansiranjem, direktnim ili indirektnim političkim pritiscima i/ili kontrolom proizvodnje i distribucije sadržaja“.

„Pa nego sa kim će da sarađuju? Sa tajkunima, lopovima i kriminalcima? Najnormalnije je da sarađuju sa Vladom“, rekao je Vučić.

AP podsjeća i da je Vučić iznio stav da odluka društvene mreže dovodi do pitanja ko je u stvari cenzor. Agencija ističe i da Vučić, kao bivši ultranacionalista, vrši veliki uticaj na medije od kada je došao na vlast prije 10 godina, prenosi Antena M.

AP dodaje i da srpski provladini mediji, uključujući i državnu televiziju, konstantno optužuju ono malo preostalih nezavisnih medija u Srbiji da ih kontrolišu korumpirani opozicioni lideri ili zapadne ambasade.

Vučić je sada, kako stoji dalje u tekstu, čestitao svim medijima koji su dobili „etiketu“ od Twittera da sarađuju sa Vladom Srbije i dodao da oni šire „slobodarske težnje i slobodarske ideje“.

Pored Srbije, iste oznake Twitter je stavio na brojne naloge širom svijeta, uključujući i one u SAD, Kini, Francuskoj, Rusiji, Njemačkoj, Italiji, Japanu, Saudijskoj Arabiji, Turskoj i UAE, navodi AP, a prenosi The Washington Post.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...