"SB" NA PRESSU U VLADI KANTONA SARAJEVO: “Izglasane su tri bitne tačke, kreću tri velika projekta sa EBRD-om i svi su iz…" (FOTO)

...iz oblasti javnog prijevoza, najavio je ovo danas premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na konferenciji za novinare u Sarajevu.

  • Vijesti

  • 19. Avg. 2021  19. Avg. 2021

  • 2

Subvencije za djecu koja nisu uspjela ući u sistem Javne ustanove Djeca Sarajeva povećat će se na 200 KM po djetetu.

Najavio je ovo danas premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na konferenciji za novinare u Sarajevu.

"Ne radi se o socijalnoj mjeri. Mi ovaj transfer ne radimo za one koji su ugroženog imovinskog stanja, već za sve roditelje kako bi Sarajevo postalo grad življenja pa da i mladi parovi mogu računati na Vladu. U idealnom slučaju, da sva djeca budu u vrtićima i da bude, skoro pa besplatan", naveo je Forto.

Naveo je i kako je Budžet KS manji za 160 miliona KM.

"Prebacivanje novca za ovu namjenu je najbolja ilustracija našeg oprijedljenja", rekao je Forto.

Ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović također je pojasnila o čemu se radi.

"U toku je javni poziv roditeljima da prijave djecu i otvoren je do 24. augusta. Nakon što roditelji predaju prijave, očekujemo da ćemo imati cifre koliko će to koštati na godišnjem nivou. Računamo na barem 1.500 voše djece u odnosu na ono što smo do sada sufinansirali", rekla je Hota-Muminović.

Forto je napomenuo da su izglasane i tri bitne tačke - Vlada KS kreće u tri velika projekta sa EBRD-om i sva tri su iz oblasti javnog prijevoza.

"Jedna od najvećih posljedica projekta će biti da tramvaj koji dolazi na raskrsnici dobiva zeleno svijetlo - nema više čekanja. To je usporavalo prijevoz do sada. Ovo je revolucijsko što smo trebali imati davno"; naveo je Forto, piše Radio Sarajevo.

Kreće se i u nabavku novih tramvaja, te za izgradnju tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica.

"Ne mogu naglasiti koliko smo sretni što smo izglasali ove tačke na sjednici", rekao je Forto.

Pozvao je i prisutne da obiđu grad i uporede kako izgleda danas, a kako je izgledao prethodnih mjeseci.

"Naš cilj će biti da Sarajevo bude čisto... Sada građani uslikaju smeće, izraze nezadovljstvo...", poručio je Forto.

Fotoreporter "Slobodne Bosne" bio je na pressu u Vladi Kantona Sarajevo, pogledajte u fotogaleriji šta je zabilježio.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...