"IDU OD VRATA DO VRATA...": Talibani tražili njemačkog novinara pa ubili člana njegove porodice

Na udaru talibana su i novinari, a u najnovijem incidentu talibanske snage ubile su jednog člana obitelji novinara njemačke agencije Deutsche Welle, te teško ranila drugog.

  • Svijet

  • 20. Avg. 2021  

  • 4

Ubistvo i ozljeđivanje dogodilo se u sklopu akcije "čišćenja" Kabula i ostalih zauzetih gradova i provincija u kojoj talibani odlaze "od vrata do vrata" u potrazi za svojim dosadašnjim političkim protivnicima.

Novinar sada živi i radi u Njemačkoj, no to nije spriječilo talibane da brutalno napadnu članove njegove obitelji. Drugi članovi obitelji uspjeli su pobjeći u posljednji trenutak te su trenutno u bijegu i ne zna se gdje su.

Glavni ravnatelj DW-a Peter Limbourg najsnažnije je osudio ubistvo i pozvao njemačke vlasti da poduzmu hitne korake.

- Ubijanje bliskih članova obitelji jednog od naših urednika je nezamisliva tragedija i svjedoči o akutnoj opasnosti u kojoj se naši zaposlenici i njihovi bližnji u Afganistanu nalaze. Očito je da talibani organiziraju progone i potrage za novinarima, kako u Kabulu tako i u ostalim provincijama. Vremena za djelovanje je sve manje - kazao je Limbourg.

Agencija javlja kako su talibani dosad upali u domove najmanje tri novinara DW-a, a vjeruje se da je Nematulllah Hemat s privatne televizijske postaje Ghargash TV otet, dok je Toofan Omar, čelnik privatne radio postaje Paktia Ghag Radio, ubijen od strane talibanskih boraca.

Talibani su najvjerovatnije odgovorni i za ubistvo prevoditelja Amdadullaha Hamdarda, čestog suradnika njemačkog lista Die Zeit, koji je pronađen mrtav na ulici u Jalalabadu na istoku Afganistana. Mjesec dana ranije ubijen je, također najvjerovatnije od strane talibana, poznati indijski fotograf i dobitnik Pulitzerove nagrade Danish Siddiqui čije je tijelo pronađeno u Kandaharu.

Vodeći njemački mediji, Die Zeit, Der Spiegel, Deutschlandradio, dpa, Reporters Without Borders, stern, the Süddeutsche Zeitung, the Frankfurter Allgemeine Zeitung, taz, RTL, n-tv i Arte pridružili su se DW-ovom apelu kojim se od Njemačke traži da uspostavi program hitnog izdavanja viza za afganistanske novinare. Njemačko novinarsko društvo (DJV) također traži munjevitu akciju od vlade, s obzirom na to da su suradnici njemačkih medija iz Afganistana izloženi napadima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...