ČOVIĆ PO UZORU NA PLEMIĆKE PORODICE PATENTIRAO SVOJ GRB: Šahovnica, zlatni lav, mač, orao i...

Grb je dizajnirala i registrirala jedna firma iz Rijeke u junu ove godine

  • Politika

  • 22. Avg. 2021  

  • 4

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović nedavno je proslavio svoj rođendan u Mostaru, a veliku pažnju je privukla torta na kojoj se našao njegov novonastali porodični grb, piše Raport.ba.

Grb je dizajnirala i registrirala jedna firma iz Rijeke u junu ove godine, a na svojim su službenim internetskim stranicama objavili i neke pojedinosti o grbu.

Na grbovnici koju su objavili navedeno je da je grb izrađen na zahtjev porodice Čović, te na temelju faktora vezanih za porijeklo i historiju porodice.

alt

“Izvedeni grb vlasništvo je naručitelja i može se slobodno isticati i dijeliti te nasljedne prenositi na potomke prema vlastitoj volji i nahođenju članova porodice Čović. Grb je osmišljen i dizajniran prema pravilima heraldičkog dizajna i tvrtkinim načelima o oblikovanju porodičnih građanskih grbova”, piše u grbovnici.

Tu je naveden i detaljan opis grba.

“Na plavom glava štita. U plavom polju zlatni koračajući lav drži mač u desnici. Glava štita raskoljena. Desno crveno-srebrna šahovnica (4×3), lijevo u srebrnom polju crveni latinski križ. Plašt crveno-srebrn i plavo-zlatan. Na kacigi s vijencem (crven-srebrn-plavi-zlatni-crven-srebrn) stoji orao uzdižućih krila, zlatno naoružan, u kandžama drži poskoka”, navedeno je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...