GROM IZ VEDRA NEBA: Švedski premijer objavio da se povlači s funkcije, odlazi u...

Objava Lofvena dolazi uoči općih izbora iduće godine.

  • Svijet

  • 23. Avg. 2021  

  • 0

Švedski premijer Stefan Lofven neočekivano je objavio da će se u novembru povući s smjesta premijera i šefa Socijaldemokratske partije.

Objava Lofvena dolazi uoči općih izbora iduće godine.

Lofven je rekao da je obavijestio stranku da želi napustiti funkciju šefa partije na stranačkom kongresu u novembru i tada tražiti da ga smijene sa mjesta premijera.

Rekao je da je na mjestu premijera i šefa Socijaldemokrata proveo “fantastične godine”, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

“Ali, sve ima svoj kraj i hoću da dam svom nasljedniku najbolje moguće uslove”, rekao je 63-ogodišnji Lofven, koji je bio socijaldemokratski premijer od 2014.

Nije jasno ko će ga zamijeniti

Odlazak “nije lak ali je ispravan”, rekao je Lofven i dodao da tu ima “i malo tuge”.

Za sada nije jasno ko će ga zamijeniti.

On je od 2012. na čelu Socijaldemokrata, najveće švedske partije koja trenutno ima 100 od 349 mjesta u parlamentu.

Ranije ove godine Lofven je podnio ostavku pošto nije dobio povjerenje i pozvan je od predsjednika parlamenta da formira novu vladu umjesto sazivanja prevremenih izbora.

On je uspio formirati vladu koja je bila ista kao prethodna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...