"HVALE SE PRIHODIMA, A ŽIVE OD ZADUŽIVANJA": Nenad Nešić upitao vlast zašto obmanjuje građane da novac od MMF nije kredit

Na šta ste, pita on, potrošili 300 miliona eura koje ste, sa enormnom kamatom od 4,75 posto, uzeli prije samo četiri mjeseca izdavanjem obveznica?

  • Mini market

  • 23. Avg. 2021  

  • 0

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić pita vlast: - Umijete li Vi išta da zaradite, umjesto što samo zadužujete ovu zemlju?

"Mjesecima se hvalite povećanim poreskim prihodima, a sad kažete da vam je neophodan kredit MMF-a od 100 miliona eura za konsolidaciju Budžeta", kazao je Nešić.

Na šta ste, pita on, potrošili 300 miliona eura koje ste, sa enormnom kamatom od 4,75 posto, uzeli prije samo četiri mjeseca izdavanjem obveznica?
 
"Кonačno, otkud Vam ideja da pare MMF-a nisu kredit? Pa nije MMF samoposluga, da samo ušetate i uzmete 100 miliona eura. Te pare moraju da se vrate, i to s kamatom, a obavezni ste i da sprovedete neke reforme", naglašava Nešić.

Zato, ubuduće,kaže on, prije nego što zadužite zemlju, morate narodu da kažete koliko će to da nas košta, u šta ćete novac da uložite i kako planirate da ga vratite.
 
"Zaduživanje treba da bude sredstvo za ubrzavanje privrednog rasta i zapošljavanja, a ne da služi za pokrivanje budžetskih rupa i postane teret države i svih građana", naglašava Nešić i dodaje:

- Već u ovoj godini otplatu dospijelih kredita i zajmova plaćamo 567 miliona maraka, dok za kamate ide čak 120 miliona maraka, što znači da samo za kamate dajemo više nego za ukupne budžetske subvencije za privredu i poljoprivredu.
 
"Ako nastavite ovako neodgovorno da se zadužujete, zemlju ćete dovesti do ivice dužničkog ropstva, a svi ćemo raditi samo za otplatu duga i kamate", upozorava lider DNS-a.

(BN)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...