„ON JE SAMO OBIČAN…“: Vođa vehabija uskoro izlazi iz „bosanskog Alcatraza“, oglasio se i njegov advokat...

U bosanskom Alcatrazu, kako nazivaju strogo čuvani državni zatvor u Vojkovićima, odbrojava zadnje dane. Tamo je prebačen iz Zenice, a izlazi početkom septembra.

  • Društvo

  • 24. Avg. 2021  

  • 0

Sljedeće sedmice na slobodu izlazi Bilal Bosnić, jedan od vehabijskih vođa u BiH. Njegov advokat za Dnevnik Nove TV opisuje ga kao poljoprivrednika, a ne glavnog regrutera ISIS-a.

"Istina i Islamska država ostaje! To nije rekao Bilal koji se može protumačiti ovakav ili onakav. Ovo su rekli oni koji su je utemeljili, koji su svoje kosti za ovu stvar dali i svoj život'', govorio je Bilal Bosnić 2014. godine.

Izlazak iz "bosanskog Alcatraza"

U bosanskom Alcatrazu, kako nazivaju strogo čuvani državni zatvor u Vojkovićima, odbrojava zadnje dane. Tamo je prebačen iz Zenice, a izlazi početkom septembra.

"On se i prije suđenja bavio poljoprivredom, uzgojem stoke. Planirao je baviti se uzgojem meda i pčelarstvom. Ne znam hoće li to nastaviti raditi. Najvjeroxatnije će brinuti o mnogobrojnoj porodici jer ima dosta djece", otkriva Bosnićev advokat Adil Bozo.

No, javnost Bosnića ne pamti kao poljoprivrednika. Uhapšen je 2014. godine u policijskoj akciji kodnog imena Damask s još nekolicinom sljedbenika.

Poticanje na terorizam

Sudilo mu se zbog javnog poticanja na terorizam, ali i za to da je u BiH vrbovao ratnike, buduće borce Islamske države u Siriji i Iraku.

Bosnićev advokat uvjerava da su okidač za odlazak bile njegove propovijedi i govori, ali odluke su donosili samostalno.

"Nikad nikoga nije regrutirao jer tokom procesa nikada nije dokazano imenom i prezimenom da je nekoga regrutirao i poslao na strana ratišta. Poslije tog suđenja nikada niko nije identificiran ko je pripadnik nekakve organizacije kojoj je on navodno bio vođa", kaže Bozo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...