AMERIKA UPOZORAVA OKO USTOLIČENJA JOANIKIJA: "Zaoštrava se situacija..."

"Pozivamo sve, građane, političke i vjerske lidere, da rade na smirivanju tenzija", rekao je portparol američkog Ministarstva vanjskih poslova

  • Regija

  • 24. Avg. 2021  

  • 1

Američke vlasti izrazile su zabrinutost zbog "zaoštravanja retorike" u vezi sa ustoličenjem mitropolita crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju i pozvale sve u Crnoj Gori da rade na smirivanju tenzija.

"Ohrabrujemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC da blisko sarađuju po pitanju lokacije ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, a da bezbjednost građana bude iznad svega", naveo je neimenovani portparol State departmenta, prenio je danas Glas Amerike.

State department ocijenio je da je Crna Gora dugo prepoznata kao raznolika i tolerantna zemlja i da bi svi građani trebali da urade svoj dio da poštuju tu ponosnu tradiciju.

"Pozivamo sve, građane, političke i vjerske lidere, da rade na smirivanju tenzija", rekao je portparol američkog Ministarstva vanjskih poslova, javlja Beta.

Prema njegovim riječima, SAD podržavaju vjerske slobode, uključujući i pravo pojedinaca da slobodnu praktikuju svoju vjeru. SAD takođe podržavaju slobodu izražavanja, kao što je pravo na mirno okupljanje.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je sinoć da država garantuje da će bezbjednosna situacija biti mirna i nakon 5. septembra za kada je zakazano ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Veliki broj građana okupio se nedavno na Cetinju u znak protesta protiv ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru. Organizatori protesta, grupa građana, traže da ustoličenje Joanikija bude na nekom drugom mjestu, a ne u Cetinjskom manastiru, sjedištu Mitropolije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...