NEVJEROVATNO: U ovoj zemlji nedostaje milion radnika, a dva miliona ljudi čeka posao…

Statistički podaci objavljeni početkom sedmice pokazali su da je manjak radne snage 14 puta veći od uobičajnih razina i sve primjetnije guši ekonomski rast.

  • Ekonomija

  • 25. Avg. 2021  

  • 1

Apsurd na britanskom tržištu rada prijeti “gušenjem” rasta tamošnje ekonomije, upozoravaju ekonomisti. Kako navodi Bloomberg, dvije brojke mogle bi predstavljati veliki izazov za britansku ekonomiju.

Naime, s jedne strane nepopunjeno je milion radnih mjesta, dok je s druge strane dva miliona radnika tokom pandemije ostalo bez posla, izašlo s tržišta rada ili su trenutno “na čekanju”.

S obzirom da se novi oglasi za posao pojavljuju rekordnom dinamikom, vlada premijera Borisa Johnsona i Centralna banka Engleske sa zadovoljstvom promatraju tržište rada kao dokaz ubrzanog oporavka od recesije izazvane pandemijom koronavirusa.

Stopa nezaposlenosti u Ujedinjenom Kraljevstvu u drugom je tromjesečju iznosila 4,7 posto. Iako je još na snazi vladin 70 milijardi funti program subvencioniranja plaća koji prestaje 30. septembra, analitičari smatraju kako malo toga sugerira da će trenutno nezaposleni moći popuniti radna mjesta koja se traže u postpandemijskom oporavku.

Statistički podaci objavljeni početkom sedmice pokazali su da je manjak radne snage 14 puta veći od uobičajnih razina i sve primjetnije guši ekonomski rast.

Problem leži u diskrepanciji između oglašenih otvorenih radnih mjesta u ključnim sektorima kao što je teretni prijevoz, građevinarstvo i prehrambena industrija i onih sektora u kojima je najveći broj otpuštenih radnika ili onih “na čekanju”.

Naime, sektori koji osjećaju najveći manjak radnika upravo su oni koji su se oslanjali na priljev stranih radnika, posebice onih iz istočnih članica Europske unije.

Gorući problem ekonomije prvenstveno je nedostatak vozača kamiona što je produžilo rokove isporuke i pogoršalo probleme u dobavnim lancima.

Iako su predstavnici prijevoznika zahtijevali od vlade uvođenje privremenih radnih dozvola za vozače iz inozemstva, vlada je to odbila, poručivši im kako fokus treba biti na izobrazbi novih (britanskih) vozača.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...