NEŠIĆ KIPTI OD BIJESA: Boli ga pismo Ramiza Sakića upućeno Christianu Schmidtu

Nešić kaže da Salkić prvo treba da kaže da li ga je sramota da u Federaciji živi svega dva odsto Srba, što je rezultat njegove političke partije.

  • Mini market

  • 25. Avg. 2021  25. Avg. 2021

  • 6

Volio bih da mi Ramiz Salkić navede ime jednog grada u Federaciji BiH, u kojem se okupi više od hiljadu Srba povratnika koji naprave veličanstven zabavno-sportski program, kao što se neku veče okupili Bošnjaci iz Divča u Zvorniku. Ili da sam ga makar jednom čuo da osudi vandalske napade na pravoslavne crkve u Federaciji i skrnavljenje srpskih grobova, prokomentarisao je predsjednik DNS Nenad Nešić pismo potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Nešić kaže da Salkić prvo treba da kaže da li ga je sramota da u Federaciji živi svega dva odsto Srba, što je rezultat njegove političke partije.

-Za razliku od toga, u Republici Srpskoj živi 13 odsto Bošnjaka. Ovi podaci jasno govore ko je gdje diskriminisan. Apsolutno je nedosputivo sijanje mržnje kako to radi Salkić koji čak i ne živi u Republici Srpskoj, ali od nje prima pozamašnu platu i ubire privilegije – istakao je Nešić, piše Srspakinfo.

“Koliko loš čovjek moraš biti“, zapitao je on, „pa da govoriš o pravoslaviziranom obrazovnom sistemu“.

– Prvo, na obrazovni sistem nema uticaj nijedna religija. Koliko znam, bošnjačkoj djeci u Republici Srpskoj vjeronauku predaju vjeroučitelji islama. Takođe, djeci je omogućeno da uče po nastavnom programu kantona iz Federacije. Pitao bih Salkića zna li ijednu školu u Sarajevu gdje srpska djeca imaju vjeronauku, maternji jezik i mogu učiti po nastavnom programu Republike Srpske? Ako mu smeta Sveti Sava, da se potrudio da nešto nauči u životu, znao bi da je on bio prvi srpski prosvetitelj, kao i začetnik srpske diplomatije. U to doba, najobrazovaniji su bili upravo crkveni ljudi, monasi i sveštenici, koji su opismenjavali druge. Bilo bi dobro da ko ima opismeniti i Salkića, jer je neznanje majka zla – tvrdi Nešić.

On je pozvao potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića da umjesto lažne brige kaže koliko je on otvorio radnih mjesta i zaposlio Bošnjaka makar u svom zavičaju.

– Umjesto što sije mržnju, tu energiju je mogao usmjeriti da nađe makar jednog malog investitora koji bi otvorio neki pogon i zaposlio bar pet-deset Bošnjaka. Umjesto tog, on svojim lažima zastrašuje svoje sunarodnike širenjem laži kako Bošnjaci napuštaju Srpsku zvog diskriminacije – naveo je Nešić.

-Znate li, gospodine Salkiću, da je BiH u poslednjih sedam godina napustilo 350.000 ljudi, najviše Bošnjaka iz Federacije? Znate li da je samo od početka ove godine, Unsko-sanski kanton napustili 11.500 mladih ljudi, uglavnom Bošnjaka? Je li ih i tu diskriminiše Republika Srpska ili vaša politička partija, beznađem u koje je dovela najviše svoj narod, a onda i cijelu zemlju? Ispunili ste obećanje vaše partije da ćete zaposliti 100.000 ljudi u Federaciji, samo niste rekli da ćete ih zaposliti u Njemačkoj i Austriji gdje su pobjegli od vas i takvih poput vas! Stidite se jer ne umijete da obuzdate svoju mržnju i niste sposobni da pokušate pomoći bilo kome. Vi ne štitite interese Bošnjaka u Republici Srpskoj, nego pokušavate manipulisati njihovim emocijama radi lične dobiti – poručio je Nešić.

Podsjećamo, Salkić je uputio pismo visokom predstavniku (koga RS ne priznaje) u kojem ga poziva da preduzme korake na „eliminisanju asimetričnih rješenja u ustavima entiteta, te sistemske diskriminacije koju provodi vlast RS“.

– Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji BiH u ovom entitetu nije implementirana suštinski već samo formalno. Bošnjaci i Hrvati nemaju ustavnu i institucionalnu zaštitu u RS kao Srbi u FBiH. Ova asimetrična rješenja u nadležnostima Doma naroda i Vijeća naroda, te predsjednika i potpredsjednika u oba entiteta trebaju biti eliminisana ukoliko govorimo o stvarnoj ravnopravnosti – naveo je, između ostalog, Salkić.

On tvrdi da je cilj vlasti u Republici Srpskoj da u narednih deset godina tihim progonom „realizuje ratne ciljeve i etnički očisti entitet RS i pretvori ga u čisto srpsku teritoriju“.

-Zbog toga provode sistemsku diskriminaciju sprječavajući Bošnjake da se zaposle u javne ustanove, entitetske i lokalne organe čime je spriječeno između 10.000 i 15.000 Bošnjaka da ostvare zaposlenje u ovim institucijama – napisao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...