U MEĐUVREMENU: Talibani imenovali nove ministre, bivši zatvorenik iz Guantanama …

Visoko rangirani politički strateg talibana dodaje da će pokrajinski guverneri biti neki od najiskusnijih talibanskih zapovjednika u 20-godišnjem građanskom ratu.

  • Svijet

  • 25. Avg. 2021  

  • 0

Talibani su imenovali istaknute veterane na pozicije ministara finansija i odbrane, kazala su dva člana radikalne islamističke grupe koja prebacuje fokus sa zapanjujućeg vojnog osvajanja na način vođenja zemlje u krizi.

Talibani nisu formalno obznanili imenovanja, za koja zapovjednik kaže da su prijelazna.

Afganistanska novinska agencija Padžhvok objavila u utorak da je ministar finansija postao Gul Aga, a Sadr Ibrahim ministar unutrašnjihh poslova.

Bivši zatvorenik u Guantanamu Mula Abdul Kuajum Zakir imenovan je privremenim ministrom odbrane, objavila je Al Jazeera, pozivajući se na talibanski izvor.

Dužnosnik talibana iz Kabula potvrdio je ključna ovosedmična ministarska imenovanja, nakon što su militanti preuzeli kontrolu nad svim vladinim uredima, predsjedničkom palačom i parlamentom.

Visoko rangirani politički strateg talibana dodaje da će pokrajinski guverneri biti neki od najiskusnijih talibanskih zapovjednika u 20-godišnjem građanskom ratu.

'Poznata imena'

Neki stručnjaci navode da su na položaje u vladi većinom imenovani talibanski vojni zapovjednici iz južnih pokrajina Helmand i Kandahar, prenosi Hina.

"To su poznata imena", kazala je Ashley Jackson, direktorica Centra za proučavanje oružanih skupina pri Overseas Development Institutu u Oslu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...