AFERA RESPIRATORI; SVJEDOK BAVRKA: "Iz Civilne zaštite su mi rekli 'bespotrebno kompliciraš stvari'"

Bavrkino svjedočenje je bilo poprilično konfuzno, a tužioca Mirzu Hukeljića uglavnom je interesiralo o čemu se raspravljalo na sjednicama Federalnog kriznog štaba.

  • Vijesti

  • 25. Avg. 2021  25. Avg. 2021

  • 0

Svjedočenjem Tonče Bavrke, direktora Federalne direkcije za robne rezerve, a koji je također Federalnog kriznog štaba, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori".

Osim Novalića, optuženi su i suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, Fikret Hodžić vlasnik firme "Srebrena malina" te ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

Inače, Bavrkino svjedočenje je bilo poprilično konfuzno, a tužioca Mirzu Hukeljića uglavnom je interesiralo o čemu se raspravljalo na sjednicama Federalnog kriznog štaba.

On se kako je kazao nije puno miješao u nabavku medicinske opreme za potrebe suzbijanja pandemije koronavirusa, jer je po struci ekonomista.

Čak je naveo da nije ni znao šta su respiratori, pa je pitao Davora Pehara, direktora Federalnog zavoda za javno zdravstvo koji mu je kazao da su to umjetna pluća.

On je pojasnio da je saznao za probleme oko nabavke respiratora 20. aprila, kada je 80 tih medicinskih aparata iz Kine sletjelo u Sarajevo.

Tužilac je ustanovio da je ova Bavrkina konstatacija u koliziji s izjavom koju je dao tokom saslušanja u Tužilaštvu BiH. Tada je kako je citirao tužilac svjedok naveo da je članove Štaba Fahrudin Solak informirao o problemima s isporukom respiratora.

Sjetio se da je na jednoj od sjednica Štaba, kada su posumnjali u kvalitetu respiratora, tražio odgovor od FUCZ o tome za šta se respiratori mogu koristiti.

Odgovor je kako je naveo dobio odgovor od Solaka ili od Sanite Alagić iz FUCZ koji je glasio “bespotrebno kompliciraš stvari”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...