ŠTA SE DOGAĐA NA ISTOKU BOSNE: Učenici s područja BPK Goražde pohađat će nastavu po A modelu, u školskim klupama i sa riješenim prijevozom…

Ministrica Begović naglašava da joj je posebno zadovoljstvo što će se u novu školsku godinu ući sa riješenim prijevozom učenika, što je bio jedan od velikih problema  u proteklom periodu.

  • Društvo

  • 26. Avg. 2021  

  • 0

Ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport u Vladi BPK-a Biljana Begović upoznala je javnost kada počinje i na koji način će se odvijati nova školska 2021/2022.godina.

Prema njenim riječima, nova školska godina počinje u srijedu, 1. septembra. Vodeći se zaključcima i procjenama Kantonalnog štaba Ministarstva zdravstva te zbog trenutno povoljne epidemiološke situacije, iz Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a  obavještavaju roditelje i učenike da će se nastava odvijati po A modelu, što znači da će učenici ići redovno u školu; učenici će biti u školskim klupama,  a čas će trajati 45 minuta. Novina je da za vrijeme nastave učenici i nastavnici neće morati nositi maske, koje su i dalje obavezne prilikom kretanja van učionica.

„Prije svega, nadam se da će naše učenike, njihove roditelje, nastavnike i sve građane BPK-a Goražde poslužiti zdravlje i da ćemo se svi zajedno uspješno iznijeti sa četvrtim valom korona virusa koji je već počeo. Za sada je epidemiološka situacija u kantonu zadovoljavajuća i nastava će se normalno odvijati po A modelu. Pratit ćemo epidemiološku situaciju i poduzimati sve potrebne mjere kako bi naši učenici bili što više u školskim klupama. Ove godine, besplatne udžbenike će dobiti učenici šestih razreda, a u skladu sa spiskovima odnosno potrebama koje su iskazale  škole. I dalje je dostupna opcija posuđivanja udžbenika iz školskih biblioteka, uz obavezu učenika da ih vrate“ riječi su ministrice Begović.

Ministrica Begović naglašava da joj je posebno zadovoljstvo što će se u novu školsku godinu ući sa riješenim prijevozom učenika, što je bio jedan od velikih problema  u proteklom periodu.

„U kratkom periodu koji je pred nama pokazali smo da zajedničkim radom, međusobnim poštovanjem i razumijevanjem možemo riješiti svaki problem. Zahvalila bih se izabranim prevoznicima, jer su pokazali da im je interes djece ipak na prvom mjestu i uvjerena sam da će kao i uvijek svoj dio posala kvalitetno i na vrijeme obavljati“, riječi su ministrice Begović.

Ona napominje da je ministarstvo preuzela u trenutku kada je za kratko vrijeme, osim prijevoza, trebalo pronaći najbolja rješenja da uprkos kompleksnoj situaciji nastavni proces  krene i teče bez većih poteškoća.

„U osnovnim školama, bez muzičke škole, imamo ukupno 1984 učenika koji su raspoređeni u 132 odjeljnja. Oko polovine tih odjeljenja nije u skladu sa pedagoškim standardima, a zabrinjavajuća je činjenica da imamo 56 odjeljenja sa 10 i manje učenika. Sa kakvim demografskim problemom smo suočeni najbolje pokazuje podatak  da imamo 13 odjeljenja sa po dva učenika, od čega je značajan broj u višim razredima, što isključuje model  kombinovane nastave. Iako se racionalno nameće pitanje opstojnosti pojedinih područnih škola, Vlada BPK Goražde želi voditi računa o održivosti lokalnih  zajednica, a svi znamo da su područne škole izuzetno važne za opstanak porodica u pojednim dijelovima kantona“, ističe ministrica Begović.

Ministrica Begović također naglaša da su obavili konsultacije sa sindikatima i rukovodstvom svih škola kako bi pronašli model koji će biti u najboljem interesu djece, ali i nastavnog osoblja.

„ U skladu s tim, a imajući u vidu da se već kasnilo sa konkursnim procedurama u školama, iste smo prolongirali za kraći period kako bismo izvršili detaljnu analizu stanja u školama i na osnovu nje definisali najbolji modus regulisanja radno-pravnog statusa prosvjetnih radnika. Naša intencija je da uprkos smanjenju broja djece sačuvamo što veći broj radnih mjesta,  s tim da to iskoristimo kao šansu za podizanje kvaliteta nastavnog procesa. Jedna od stvari koja se može uraditi je detekcija i utvrđivanje broja učenika sa poteškoćama u razvoju kako bismo mogli planirati adekvatan broj asistenata“, kazala je ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Biljana Begović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...