IZGLEDA DA NAM NA TURISTIČKOM PLANU IDE NAJBOLJE: Voz “Sarajevo Express” sa 170 Čeha stigao u glavni grad (FOTO)

Sedmodnevno putovanje na šinama kroz BiH započeli su 22. augusta, a završiće 29. augusta. Posjetili su najljepše predjele u državi – od Banjaluke, preko Mostara, Čapljine, Jablanice i Konjica.

  • Ekonomija

  • 27. Avg. 2021  

  • 0

Poseban turistički voz "Sarajevo Express", sa oko 170 mladih, oduševljenih Čeha stigao je jutros u glavni grad Bosne i Hercegovine. Radi se o grupi entuzijasta koji vlastitim vagonima putuju Evropom, upoznaju lokalnu kulturu i tradiciju, ali i turističke resurse.

Sedmodnevno putovanje na šinama kroz BiH započeli su 22. augusta, a završiće 29. augusta. Posjetili su najljepše predjele u državi – od Banjaluke, preko Mostara, Čapljine, Jablanice i Konjica.

Za danas je planiran obilazak piramida u Visokom i pruge u Banovićima, sto je specifično, upravo, zbog promocije željezničkog saobraćaja.

Uvjerili smo se da ima veliki broj turista iz Češke koji su porijeklom iz BiH, te koji su posebnim i neraskidivim vezama privrženi našoj državi, piše N1.

Oni koji su je posjetili prvi put, nisu krili oduševljenje, uz obećanje da će se sigurno vratiti.

Trenutno nije moguće putovati kroz BiH iz inostranstva redovnim željezničkim vezama. Zbog toga je dolazak “Sarajevo Expressa” iz Republike Češke izuzetan događaj koji može pokazati potencijal željezničkog transporta za razvoj turizma.

Češka je jedna od zemalja s najvećom gustinom željezničke mreže u svijetu, a korištenje voza za turistička putovanja je ovdje veoma popularno.

Predstavnici bh. ambasade u Češkoj ispratili su ovaj vanredni turistički prevoz iz Brna i tom prilikom poručili da je ovo putovanje važno i kao prilika da se našim vlastima ukaže na činjenicu koliko je bitno oživjeti željeznice širom BiH i na taj način državu povezati sa svijetom.

Ova grupa mladih ljudi, organizovanih putem projekta VlakFest u Sarajevu će se zadržati danas, a već sutra nastavljaju svoj put.

Predstavnici Turističke zajednice KS na čelu sa predsjedavajućim Kenanom Magodom dočekali su ih na željezničkoj stanici, uručili im turističke mape Sarajeva, vaučere, a organizovaće i turističko razgledanje grada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...