OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA: Pakistanac Ahmed Ifkhtar optužen da je bio na čelu grupe koja je ilegalno prevozila migrante u Hrvatsku

Ahmed Ifkhtar je u Bosni i Hercegovini prisutan u posljednje dvije godine i prema saznanjima Granične policije Bosne i Hercegovine on je izdavao naloge članovima ove kriminalne grupe koji su preuzimali migrante na području Unsko-Sanskog Kantona .

  • Društvo

  • 27. Avg. 2021  27. Avg. 2021

  • 0

Tužiteljstvo BiH je danas je podiglo optužnicu protiv državljanina Pakistana  Ahmeda Ifkhtara  i još šesanest drugih osoba, državljana Bosne i Hercegovine, zbog organiziranog krijumčarenja migranata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Tužilac  Senad Osmić  tereti ovu grupu da su njeni članovi tijekom nekoliko mjeseci 2020.godine ilegalno prebacili u Hrvatsku oko tisuću migranata.  

Ahmed Ifkhtar je u Bosni i Hercegovini prisutan u posljednje dvije godine i prema saznanjima Granične policije Bosne i Hercegovine on je izdao naloge članovima ovih kriminalnih grupa koji su preuzeli migrante na području Unsko-sanskog kantona koji su potom u teretnim motornim vozilima prebacivali preko državne granice BiH na različitim ilegalnim prelazima u općinama Bihać, Velika Kladuša, Kostajnica, Novi Grad, Bosanska Kostajnica i Gradiška. Glavni organizator na području USK bio je  Sead Makanović  koji je naredio izravno dobiti od lidera ove krijumčarske mreže Pakistanca Ikfthara.

Pripadnici DGS-a čiju kontrolu su organizatori ovog kriminala izbjegavali utvrdili su da su ilegalne migrante nakon što su prelaska granice prihvatile krijumčare iz Hrvatske koji su ih transportirali u zemlje Europske unije. Migranti koji nisu uspjeli domoći željenog cilja potvrdili su da su organizatori ilegalnog transporta plaćali nekoliko tisuća eura, što samo potvrđuje kako se unosnom poslu u kojem su se "vrtili" milijuni eura radilo.

Pakistanac Ahmed Ikfthar uhapšen je u decembru 2000. godine i nalazi se u pritvoru.    

KO SU OPTUŽENI

Pored organizatora grupa krijumčara migranata Ahmeda Ikftara, optužnica  Tužiteljstva BiH tereti još 16 njezinih članova, državljana BiH, uglavnom stanovnika Unsko-Sanskog Kantona. Su  Sead Mukanović, Hidajet Gaković, Memaga Nuhanović, Fikret Šušnjar, Emrah Mehmedović, Ibrahim Gverlić, Suad Husak, Rusmira Gaković, Hamida Mehmedović, Safet Husak, Redžo Osmančević, Esad Bajramović, Senad Keškić, Mirzet Delić sam Medina Mukanović .   

("SB")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...