VRATIO JE EVROPSKU LJEVICU IZ MRTVIH: Ovo je najizgledniji nasljednik Angele Merkel

Ako su ankete u pravu, on bi na izborima sljedeći mjesec mogao odnijeti pobjedu i postati najmoćnija politička figura u Europi

  • Svijet

  • 29. Avg. 2021  

  • 0

Za čovjeka koji bi mogao preuzeti krunu Angele Merkel i postati najveće izborno iznenađenje ove generacije u Njemačkoj, Olaf Scholz je pomalo podcijenjena figura, piše britanski Telegraph u članku koji potpisuje dopisnik tog lista iz Berlina.

Kad je ove sedmice njegova predizborna kampanja započela na ulicama Berlina, nije bilo nikakvog znaka pobune kakva je zahvatila ljevicu u Europi posljednjih godina. Scholz je odbacio svoj sako i kravatu, no njegova vitka, proćelava figura i uglađeno ponašanje više su odavali dojam nekog bankara na uredskoj zabavi nego mogućeg novog europskog vođe.

Pa ipak, 63-godišnji Scholz skoro je posve sam vratio europsku ljevicu iz mrtvih, a ako ankete imaju pravo, on bi na izborima sljedeći mjesec mogao odnijeti pobjedu i naslijediti Angelu Merkel na mjestu najmoćnije političke figure u Europi.

- Bolja budućnost je moguća, kazao je tokom predizbornog skupa ove sedmice u Berlinu. - Budućnost s poštovanjem. Budućnost s radnim mjestima. Budućnost sa stvarnom klimatskom politikom, dodao je.

imagePredizborni skup SPD-a (Foto: Tobias Schwarz/AFP)

Njegove pristalice napunili su Bebelplatz, trg u centru Berlina zloglasan po tome što su nacisti na njemu spaljivali knjige. Sve se crvenilo, što je boja Scholzove Socijaldemokratske partije, a mnogi su čak nosili i crvene maske za lice.

Čudesan oporavak

Socijaldemokrati su, uz Merkeličine konzervativne kršćanske demokrate (CDU), bili jedna od dvije najjače stranke u Njemačkoj. Baš kao i većini tradicionalnih stranaka lijevog centra u Europi, posljednjih im se godina popularnost srozala, a njihove šanse na izborima otpisali su gotovo svi.

No, posljednjih je mjeseci SPD doživio čudesan oporavak i vratio se praktički iz mrtvih do prvog mjesta u anketama i to samo četiri sedmice prije izbora.

imagePredizborni skup SPD-a (Foto: Tobias Schwarz/AFP)

Još samo prošli mjesec, SPD je bio na trećem mjestu s 15 posto podrške, iza CDU-a i Zelenih koji su, činilo se, zauzeli njihovo mjesto glavnog rivala stranke Angele Merkel.

No, prošle sedmice SPD je narastao za nevjerojatnih osam postotnih poena i preuzeo vodstvo od 23 posto, što je bolji rezultat od 22 posto CDU-a i 18 posto Zelenih.

Popularniji od stranke

Na skupu u Berlinu nije bilo nikakve dileme šta stoji iza takvog uspjeha. Slike Olafa Scholza bile su posvuda. Sve je više nalikovalo na predsjedničku kampanju nego okupljanje stranke. 'Budućnost Njemačke' - bio je slogan koji se mogao iščitati s jednog od plakata. 'Olaf Scholz će se za to pobrinuti', stajalo je na drugom.

Scholz je nesumnjivo popularniji od vlastite stranke: redovito vodi u anketama popularnosti političara koje pitaju za koga biste glasali da Njemačka ima predsjednički sistem.

imagePredizborni skup SPD-a (Foto: Tobias Schwarz/AFP)

Njegova popularnost dijelom ima veze s tim što on ne čini greške, dok njegovi protivnici praktički sami sebe uništavaju. Ovi su izbori trebali biti utrka između kršćanskih demokrata i zelenih, no oboje njihovih kandidata vodili su katastrofalne kampanje.

Propast protukandidata

Arminu Laschetu, kandidatu CDU-a, popularnost je pala nakon što je snimljen kako se smijulji u vrlo ozbiljnoj prilici na odavanju počasti žrtvama nedavnih poplava u Njemačkoj.

Annalena Baerbock je, čini se, prokockala šanse zelenih nizom gafova i skandala, uključujući i optužbe za plagiranje velikih dijelova svoje knjige čije se objavljivanje vremenski podudaralo s njezinom kampanjom, zatim pretjerivanjima u svojem životopisu i time što parlamentu nije dostavila podatke o svojim prihodima kao čelnice stranke.

Scholz je posljednje četiri godine obnašao dužnost ministra financija u koalicijskoj vladi Angele Merkel te je primio brojne pohvale za vođenje financija u krizi izazvanoj koronavirusom, odnosno lockdownom uvedenim u pokušaju suzbijanja epidemije. U usporedbi sa svojim rivalima, on se čini kao jedina odrasla osoba u prostoriji, ocjenjuje Telegraph.

imagePredizborni skup SPD-a (Foto: Markus Schreiber/AFP)

O Scholzu je kružio vic da je toliko dosadan da bi se trebao zvati 'Scholzomat', no s obzirom na ostale kandidate sklone raznim nezgodama, njegova se dosadna pouzdanost sada čini kao prednost.

Poštovanje i kompetencija

Stoga je posve primjereno da su dva najupečatljivija slogana na plakatima njegove stranke glasila 'Poštovanje' i 'Kompetencija'.

Scholz je sebe pokušao pozicionirati kao prvog nasljednika Angele Merklel pa je prisvojio čak i njezinu poznatu pozu sa sklopljenim rukama. No, taj brižno njegovani imidž krije mnogo kompliciraniju stvarnost.

Scolzova popularnost konstantno se vrti oko 30 poto, što je više od njegove vlastite stranke - doista, na skupu u Berlinu imao je dovoljno samopouzdanja da kaže: 'Ako želite Olafa Scholza za kancelara, glasajte za SPD'.

No, to je također bila poruka upućena njegovim rivalima iz stranke što će se dogoditi ako pobijedi. Jer iako je Scholz kandidat za kancelara, on nije pravi vođa stranke. I dok se on pozicionirao kao centrist u stilu Angele Merkel kome se mogu povjeriti financije Njemačke, njegovu je stranku preuzela krajnja ljevica.

Na ovosedmičnom skupu u Berlinu, jedan do drugoga su nasmiješeni stajali Olaf Scholz i Kevin Kühnert, no u stvarnosti oni su ljuti rivali koji se bore za kontrolu u stranci. Upravo je 32-godišnji Kühnert prije dvije godine orkestrirao preuzimanje SPD-a od strane krajnje ljevice, čime je umalo uništena Scholzova karijera.

Kolektivizirati BMW

Kad se Scholz kandidirao za šefa SPD-a, Kühnert je mobilizirao mlade snage stranke da ga poraze, predajući vlast u ruke Norbertu Walteru-Borjansu i Saskiji Esken, malo poznatim članovima krajnje lijevog ogranka stranke.

No Kühnert, sada pozicioniran kao zamjenik šefa stranke u čijim je rukama stvarna vlast, posve je drugačija politička figura od Scholza.

Primjerice, pozvao je da se kompanije poput BMW-a uzmu iz ruku njihovih vlasnika i 'kolektiviziraju' te je kazao da u Njemačkoj ne bi trebalo biti mjesta za privatne stanodavce.

- Distribucija profita mora se kontrolirati na demokratski način. To isključuje kapitalističke vlasnike, rekao je prošle godine.

I dalje se odjeva kao student uprkos tome što je već zagazio u tridesete godine i odrekao se kontrole nad mladim snagama stranke. Na skupu u Berlinu nosio je traperice, tenisice i vrećastu majicu i stalno je posrtao.

Natjerali ga u utrku

Scholz se kandidirao za kancelara jer su ga Kühnert i njegovi saveznici na to natjerali, i to kad su shvatili da je njihov krajnje lijevi socijalizam nepopularan kod glasača i da tako ne mogu dobiti izbore. Stoga su pozvali su Scholza da bude mekše lice stranke.

Ako Scholz dovede SPD do pobjede, to će vjerojatno potaknuti nova previranja u stranci, a kao kancelar tada će biti u snažnijoj poziciji.

No, za sada, dok je u toku kampanja, Kühnert i njegovi saveznici kontroliraju stanku, pa će glas za Scholza na izborima 26. rujna ujedno biti i glas za njih, zaključuje Telegraph.

(Jutarnji list)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...