NEIZLJEČIVO BOLESTAN: Martti Ahtisaari povukao se sa svih funkcija

Ahtisaari je, kao učitelj u osnovnoj školi, postao diplomata i decenijama je radio kao mirovni pregovarač za finsku vladu i Ujedinjene nacije, za šta je dobio Nobelovu nagradu za mir 2008. godine.

  • Svijet

  • 02. Sep. 2021  

  • 0

Bivši predsjednik Finske i dobitnik Nobelove nagrade za mir Martti Ahtisaari pati od Alzheimerove bolesti i povukao se sa svih javnih dužnosti, objavio je danas AP.

Kabinet finskog predsjednika Sauli Niinistö saopćio je danas da Ahtisaari (84), šef države od 1994. do 2000. godine, dobija podršku za svakodnevne aktivnosti kod kuće, a povremeno provodi vrijeme na liječenju u domu zbog napredovanja bolesti.

Ahtisaari je, kao učitelj u osnovnoj školi, postao diplomata i decenijama je radio kao mirovni pregovarač za finsku vladu i Ujedinjene nacije, za šta je dobio Nobelovu nagradu za mir 2008. godine.

Između ostalih konflikata, Ahtisaari je učestvovao u postizanju mirovnog sporazuma o povlačenju Srbije sa Kosova, pomogao je stremljenjima Namibije da ostvari nezavisnost, ali i dobijanju autonomije za specijalni distrikt Aceh u Indoneziji.

Po završetku predsjedničkog mandata 2000. godine, Ahtisaari je osnovao Inicijativu za upravljanje krizama (CMI), sa ciljem sprečavanja i rješavanja nasilnih konflikata kroz neformalni dijalog i medijaciju.

Sa funkcije predsjedavajućeg CMI odstupio je 2017. godine i od tada je u penziji, navodi AP

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...