POLITIKE RAZILAŽENJA, ŠAROVIĆ: “Inicijativa za raspakivanje Daytona je nedopustiva"

On je ocijenio da je problem to što je Dodik svojom izjavom poručio da je “Dayton mrtav i da je potrebno novo političko rješenje za BiH, tražeći od (turskog predsjednika Recepa Tayyipa) Erdogana da se uključi u tu temu i posreduje”.

  • Politika

  • 03. Sep. 2021  03. Sep. 2021

  • 3

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je za tu stranku nedopustiva inicijativa člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za "raspakivanje" Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Baš nas briga s kim će Dodik razgovarati, ali nas je briga šta je rezultat njegovih razgovora, a to je inicijativa za raspakivanje Daytona što je za nas nedopustivo”, kazao je Šarović, saopšteno je iz SDS-a.

On je ocijenio da je problem to što je Dodik svojom izjavom poručio da je “Dayton mrtav i da je potrebno novo političko rješenje za BiH, tražeći od (turskog predsjednika Recepa Tayyipa) Erdogana da se uključi u tu temu i posreduje”.

“Tu se naše politike razilaze, oko toga se ne možemo apsolutno složiti. Tu sa Dodikom i SNSD-om nemamo nikavih dodirnih tački, jer je to, ukoliko se u taj proces uđe, put nestanka Republike Srpske”, istakao je predsjednik SDS-a.

Prema njegovim riječima, naivno je vjerovati da trenutno postoje unutrašnje okolnosti i faktori koji bi dozvolili i Republici Srpskoj dali, u tom novom političkom dogovoru, isto ili više autonomnosti i nadležnosti nego što ih taj bh. entitet danas posjeduje.

“Naprotiv, uzeli bi nam sve ili mnogo više od toga što imamo i uzeli bi nam upravo ovi koji Dodiku sada odobravaju ovaj put i hvale njegovu inicijativu“, kazao je Mirko Šarović.

Još je naglasio da je “ideja mirne disolucije tačka razlaza” politika SDS-a i Dodika i njegovog SNSD-a, jer u SDS smatraju da je to “najopasnija zamka za nespremnu Republiku Srpsku”.

Šarović je naveo da će se SDS “odlučno suprostaviti svakoj takvoj inicijativi”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...