DRAMATIČNO ISKUSTVO U RS-u: Novinari njemačke državne televizije snimali prilog u Foči povodom dolaska Schmidta, a onda je na njih nasrnuo... (VIDEO)

Novinari koji su radili na ovom prilogu doživjeli su velike neugodnosti u manjem bh. entitetu.

  • Hronika

  • 06. Sep. 2021  

  • 6

Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt stigao je 31. jula u BiH, a na dužnost stupio 1. augusta.

Njegove prve korake u BiH pratila je njemačka državna televizija koja je 4. augusta objavila prilog u vijestima o Schmidtovom dolasku u BiH.

U prilogu je istaknuto kakva atmosfera vlada u zemlji u koju Schmidt dolazi, te da su najočitiji problemi sa kojima se društvo u BiH susreće - nacionalizam i odlazak mladih.

No, novinari koji su radili na ovom prilogu doživjeli su velike neugodnosti u manjem bh. entitetu.

Naime, boraveći u Foči, novinari "Das Erste" snimili su primjer veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića, a zatim i anketu koja je tada bila aktuelna pod imenom "Ne damo Srpsku", a koju je organizovao vladajući SNSD protiv odluke Valentina Inzka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zatvorskom kaznom sankcioniše negiranje genocida i ratnih zločina utvrđenih presudama međunarodnih i domaćih sudova.

No u jednom momentu je na njemačke novinare nasrnuo jedan mještanin Foče.

"Hoćete sad da djecu navratim, da vas sve pošutaju", zaprijetio je jedan mještanin Foče televizijskoj ekipi.

Na pitanje zašto to radi, odgovorio je da su prisutni novinari - Srbomrsci.

Veći incident spriječio je drugi mještanin koji se izvinuo za ovaj čin njegovog poznanika.

Pogledajte kako je sve prošlo:

(SB)

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...