POTPUNO RASULO NA OSTRVU: Uvedeno vanredno stanje zbog nestašice životnih namirnica

Suočavaju se i sa deviznom krizom izazvanom padom turizma i izvoza, zajedno sa velikim otplatama kredita.

  • Ekonomija

  • 06. Sep. 2021  

  • 0

Parlament Šri Lanke odobrio je danas vanredno stanje koje je proglasio predsjednik Gotabaya Rajapaksa, koji je rekao da je ta mjera bila potrebna kako bi se kontrolisale cijene hrane i spriječilo pravljenje zaliha u vrijeme kada vlada nestašica nekih osnovnih namirnica.

Opozicioni poslanici rekli su da ta mjera nije bila potrebna, jer se i drugi zakoni mogu koristiti za održavanje osnovnih zaliha, a vanredno stanje se može zloupotrijebiti kako bi se ugušili kritičari.

Zakon o vanrednom stanju omogućava vlastima da pritvaraju ljude bez naloga, oduzimaju imovinu, ulaze i pretresaju sve prostorije, suspenduju zakone i izdaju naredbe koje se ne mogu preispitivati na sudu, a zvaničnici koji izdaju takva naređenja su pošteđeni bilo kakvih tužbi.

Predsjednik Šri Lanke proglasio je vanredno stanje 30. augusta, a Ustav zahtjeva da ga u roku od 14 dana odobri parlament od 225 članova, gdje vladajuća stranka ima više od 150 mjesta. Predlog je dobio 132 glasa, dok je 51 poslanik bio protiv.

Poslanici vladajućih stranaka rekli su da je vanredno stanje proglašeno samo zato što druge opcije ne funkcionišu i da vlada ne namjerava da ga koristi protiv protivnika.

Šri Lanka je tokom posljednjih 50 godina veći bila pod vanrednim stanjem, prolazeći kroz dvije marksističke pobune i višedecenijski građanski rat.

Vlasti su često optuživane da odredbe vanrednog stanja koriste za suzbijanje pobunjenika.

Poslednjih nedjelja u zemlji je došlo do nestašice osnovnih potrepština, poput šećera, mlijeka i plina za kuhanje. Vlada tvrdi da su nestašice vještački izazvane, jer neki ljudi gomilaju zalihe.

Šri Lanka se također suočava sa deviznom krizom izazvanom padom turizma i izvoza, zajedno sa velikim otplatama kredita.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...