UHLJEBI SU OSIGURANI: Zaposleni u institucijama BiH neće ostati bez plata

“Politička kriza koja traje treba da se razriješi, ali istovremeno ne mislim da zaposleni u institucijama treba da ostanu bez plata. Mislim da to nije u redu i da se to neće dogoditi”, smatra Jakov Galić. 

  • Vijesti

  • 06. Sep. 2021  

  • 0

''Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine neće ostati bez plata, kako to tvrde pojedini mediji'', poručio je zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Jakov Galić.

Galić je rekao da su isplata vanjskog duga i isplate plata obaveza bez obzira da li bio usvojen budžet ili ne, donesena odluka o privremenom finansiranju ili ne, ali smatra da će biti donesena odluka o privremenom finansiranju za četvrti kvatral.

"Politička kriza koja traje treba da se razriješi, ali istovremeno ne mislim da zaposleni u institucijama treba da ostanu bez plata. Mislim da to nije u redu i da se to neće dogoditi”, smatra Jakov Galić.

On je podsjetio i na odluku Ustavnog suda BiH iz 2008. godine u kojoj je izričito rečeno da se ne smije ugroziti finansiranje države, prenosi N1.

"Smatram da se i isplata plata zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine tretira na isti način kao i otplata vanjskog duga, zato što život mora da ide dalje i ljudi koji rade u institucijama BiH dolaze na posao i rade, a dogovori vezani za neke odluke o kojima je jasno svoj stav dala Narodna skupština RS se ne usvajaju", pojasnio je Galić.

Prema njegovim riječima, neće biti problema kod finansiranja institucija na nivou BiH.

"Činjenica da zaposleni u institucijama BiH primaju plate ne šteti RS, institucije i agencije treba da rade, a politički dio zbog nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika koji je udar na RS i slobodu govora je zaustavljen. Institucije treba da rade jer sve drugo bi bila ludost", zaključio je Galić.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine dostavilo je Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH odluku o privremenom finansiranju za četvrti kvartal ove godine, potvrđeno je ranije danas Srni iz ovog ministarstva. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...