NEODGOVORNA NEDOREČENOST: Schmidt je govorio baš ono što Dodik želi da čuje!

Sudeći po ovom sporom, neuvjerljivom „startu“ novog visokog predstavnika (koji se doduše obraćao Nijemcima), Dodik je bio potpuno u krivu kada je bacao drvlje i kamenje na Schmidta. Dodikovo nepriznavanje i vrijeđanje, izgleda, nije ostavilo utisak na Schmidta, važnije mu je bilo važnije evocirati razgovore sa, navodno, bivšim Sarajlijama o "sadašnjem" Sarajevu.

  • Mini market

  • 07. Sep. 2021  

  • 8

Proteklih mjeseci, a vrlo intenzivno nakon 1. augusta kada je Christian Schmidt stupio na dužnost visokog predstavnika, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik činio je sve kako bi ga ponizio i diskreditirao. U relativno kratkom vremenu Dodik je načinio niz skandaloznih poteza, počev od toga da je odbio sastanak u Predsjedništvu BiH, pa zatim i sastanak na Bledu, sve do uvredljivih izjava da je "Schmidt kao političar iskompromitovan u Njemačkoj". Pri tome se služio i neumjesnim historijskim aluzijama na Adolfa Hitlera, povezivajući vanjsku politiku nacističke Njemačke sa vanjskom politikom moderne demokratske Njemačke, što možemo čuti od nekoliko izrazito nacionalistički raspoloženih pseudohistoričara u Srbiji.

Iako se očekivao, pa i prizivao, odlučan odgovor novog Christiana Schmidta na ovakvo bestijalno i do srži primitivno ponašanje Milorada Dodika, novi visoki predstavnik je u prvom i opširnom nastupu nakon preuzimanja funkcije na konferenciji u Njemačkoj pod nazivom "Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine", izbjegao zauzeti čvrst stav. U prvi plan je dospjelo njegovo poprilično nepotrebno, nedorečeno, pa i politički neodgovorno, prenošenje određenih razmišljanja drugih osoba o Sarajevu kao dominantno bošnjačkom gradu.

A kako je Sarajevo danas dominantno bošnjački grad mogli smo u više navrata čuti upravo od Milorada Dodika koji ga, da budemo potpuno precizni, otvoreno prezire i koji vrlo često koristi priliku da glavni grad BiH predstavi u "najzelenijim" bojama. Naravno, ne radi to samo Dodik, to je jedna od omiljenih degutantnih frazetina koje izgovaraju hrvatski i srpski nacionalistički agitatori.

Ove Schmidtove riječi nisu ostale neprimjećene od strane Dodikovog kolege u Predsjedništvu BiH, Željka Komšića, koji je rekao da činjenica kako Bošnjaci čine većininsko stanovništvo u Sarajevu ne bi trebala biti sporna i da to ne ugrožava multietnički karakter grada.

"Sarajevo je od svog osnivanja pa do danas imalo većinsko bošnjačko ili muslimansko stanovištvo, pa prema tome ne vidim zašto bi to samo po sebi, ili bilo kojem civiliziranom čovjeku moglo biti sporno, da ne kažem problem. Sarajevo je opet, istovremeno, kroz stoljeća multietnički i kosmopolitski grad.

Upravo zbog te činjenice Sarajevo je ubijano i razarano. U Drugom svjetskom ratu od strane nacista a u posljednjem od Vojske RS-a. Ali je i branjeno i odbranjeno uz velike žrtve njegovih građana, i ne samo Bošnjaka, nego svih onih koji Bosnu i Hercegovinu nose na srcu. I pored svega toga Sarajevo je multietnički, kosmopolitski i slobodarski grad i takvo će ostati, bez obzira ko u njemu činio etničku većinu. U to vjerujem kao i svi moji sugrađani", rekao je Komšić.

Naravno, na Komšićevu izjavu reagovao je Dodik, koji zapravo na Sarajevo gleda slično ili isto kao i Schmidtova sugovornica na putovanju.

"Sarajevo je etnički očišćeno od Srba i to je učinila politika kojoj je u ratu, ali evo i u miru pripadao i pripada Komšić, a koja je tokom rata na području grada osnovala više od 100 logora za Srbe. Jedan je radio čak i nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma", reagovao je Dodik.

Dodao je i da je „licemjerno da Komšić kao rezervni bošnjački član Predsjedništva u obračunu sa Christianom Schmidtom koristi one kojih u Sarajevu više nema“.

"Koliko je Sarajevo otvoreno i slobodarsko govore brojevi koje ne može negirati čak ni građanin Komšić, a brojevi govore o karakteru i namjerama politika koje zastupaju muslimani u BiH od 1990. do danas", rekao je Dodik.

Sudeći po ovom sporom, neuvjerljivom „startu“ novog visokog predstavnika (koji se doduše obraćao Nijemcima), Dodik je bio potpuno u krivu kada je bacao drvlje i kamenje na Schmidta. Dodikovo nepriznavanje i vrijeđanje, izgleda, nije ostavilo utisak na Schmidta, važnije mu je bilo važnije evocirati razgovore sa, navodno, bivšim Sarajlijama o "sadašnjem" Sarajevu.

Nema sumnje da se ovakav Schmidtov (iz ugla BiH) početak mandata, osim u krugovima HDZ-a, dopao i Dodiku, koji se vjerovatno osjeća pobjednikom dosadašnje političke „utrke“, barem na verbalnom planu. Koji će biti Schmidtovi naredni koraci i kojim će se riječnikom služiti, ostaje da vidimo.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...