TOTALNO DRUGAČIJI OD DRUGIH: Iako posljednjih sedmica bilježe rast broja novozaraženih, ova evropska zemlja ukida sve mjere ...

Švedska je od početka pandemije primjenjivala drugačiju metodu u odnosu na druge zemlje, izbjegavajući lockdown, stroge mjere i oslanjajući se uglavnom na preporuke o držanju socijalne distance i održavanju higijene.

  • Svijet

  • 07. Sep. 2021  

  • 0

Švedska će krajem ovog mjeseca nastaviti ublažavati korona-mjere i ukinuti sva veća ograničenja i ograničenja na javnim mjestima kao što su restorani, pozorišta i stadioni, saopćila je u utorak njihova vlada.

S obzirom na to da su vakcinisali većinu odraslog stanovništva, Švedska je tokom ljeta postepeno ublažila neka ograničenja kojih ionako nije bilo puno u poređenju s ostatkom Europe i svijeta. Iako posljednjih sedmica bilježe rast broja novozaraženih zbog širenja delta varijante virusa, smrtnost im je i dalje relativno niska.

Švedska je od početka pandemije primjenjivala drugačiju metodu u odnosu na druge zemlje, izbjegavajući lockdown, stroge mjere i oslanjajući se uglavnom na preporuke o držanju socijalne distance i održavanju higijene.

Međutim, u slučaju javnih okupljanja, poput koncerata, sportskih događaja, te u barovima i restoranima, postojala su ograničenja broja ljudi, što se ukida 29. septembra. Isto tako, ukidaju se preporuke za rad od kuće. Preporuke za nošenje maski, čije nošenje ni u jednom trenutku nije bilo obavezno, ukinuli su još početkom jula.

"Važna poruka je ta da sada poduzimamo daljnje korake kako bismo se vratili u normalnu svakodnevicu", rekla je ministrica zdravstva Lena Hallengren.

Hallengren kaže kako Vlada također razmatra mogućnost da se za neke aktivnosti koriste covid potvrde, iako se nada da to ipak neće biti potrebno nametnuti u ovoj zemlji koja kroz historiju ima visoku stopu vakcinisanosti.

Oko 70% Šveđana u dobi starijoj od 16 godina je vakcinisano.

Švedska bilježi puno veći broj smrtnih slučajeva od covida-19 po broju stanovnika nego njeni nordijski susjedi, koji su se odlučili za strože mjere u početku pandemije, prenosi Jutarnji.hr.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...