SANIRANJE POSLJEDICA SAMOVOLJE ŠTETOČINE SKAKE: Administracija Grada Sarajeva se vraća u zgradu DPO-a?

I samo što se završilo sa adaptacijom, Skaka je uputio prijedlog Gradskom vijeću za zamjenu zgrada. Iako je on u to vrijeme tvrdio da namjerava “Vječnu vatru” urediti da bude simbol i reprezent grada Sarajeva, dio uposlenika Gradske uprave upozoravao je da se na ovaj način uzaludno troši novac građana i da se iza svega ovoga kriju neki drugi interesi. 

  • Mini market

  • 08. Sep. 2021  

  • 0

Piše: ZINAIDA ĐELILOVIĆ 

Odluka donesena u vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake, o ustupanju prava korištenja zgrade DPO-a Parlamentu FBiH u zamjenu za zgradu nekadašnjeg SDK kod Vječne vatre, negativno je uticala na uposlenike Gradskog vijeća Grada Sarajevo.

Administracija Grada danas se nalazi na dvije lokacije - četiri službe su i dalje u zgradi DPO-a, dok je ostatak u neuslovnoj “Vječnoj vatri”.

Protupravno stanje na snazi godinama

Štetnost ove odluke prepoznao je i novi sastav Gradskog vijeća koji ju je stavio van snage još na sjednici održanoj u drugoj polovini juna, ali uprkos tome nije baš jednostavno sve vratiti na prijašnje stanje.

“Vijeće u novom mandatu odlučilo je da stvari vrati na početak i da tu odluku stavi van snage. Nakon toga je dalo zadaću Pravobranilaštvu, koje je organ Gradskog vijeća, da obavijeste nadležne organe FBiH o ovakvoj odluci, te da se ide prema krajnjem cilju, a to je da Pravobranilaštvo pokrene uknjižbu zgrade DPO-a na Skenderiji na Grad Sarajevo”, kaže naš dobro upućen izvor.

Isti izvor otkriva da je Pravobranilaštvo pokrenulo sve postupke pokušaja uknjižbe zgrade DPO-a na Grad Sarajevo, a da bi se u ovom prelaznom period organi Grada Sarajevo trebali vratiti ponovo u zgradu DPO-a.

Istovremeno upozorava da je već godinama na snazi protupravno stanje jer zgradu DPO-a u ulici Hamdije Kreševljakovića 3. svi koriste, a niko nije uknjižen kao vlasnik.

Organi vlasti su pustili da to tako stoji godinama. Zgrada treba da se održava i ona propada ako nemate riješeno pitanje vlasništva”, navodi naš izvor.

Osim toga, tvrdi naš sagovornik, u zgradi DPO-a ima dovoljno neiskorištenog prostora, tako da bi Federacija BiH i Grad Sarajevo mogli da se dogovore oko načina korištenja kancelarija, u periodu dok se ne riješi pitanje uknjižbe imovine.

Višemilionski iznos za renoviranje

Grad Sarajevo je, neposredno prije donošenja odluka o ustupanju objekta, uložio više stotina hiljada maraka u adaptaciju kancelarija u zgradi DPO da bi se, po prijedlogu Skake, preseljavali u neuslovan objekat čija adaptacija zahtjeva višemilionske iznose.

Isprva se govorilo da će se za renoviranje unutrašnjosti zgrade “Vječne vatre” izdvojiti oko četiri miliona, ali Žurnal iz dobro obaviještenih izvora saznaje da je ta cifra mnogo veća. Da stvar bude gora sve je to novac građana.

Organi vlasti koji raspolažu novcem građana ne vode računa o imovini. Ovo nije imovina ni Grada ni Federacije i sramota je ulagati ovoliki novac u adaptaciju unutrašnjosti zgrade”, upozoravaju.

Žurnal je ranije pisao da je na početku Skakinog mandata 2017. u obnovu kabineta predsjedavajućeg Gradskog vijeća u zgradi DPO-a uloženo oko 45 hiljada maraka, a u kabinete gradonačelnika i zamjenika preko 75 hiljada KM. Samo u grijanje je uloženo oko 105 hiljada KM.  

I samo što se završilo sa adaptacijom, Skaka je uputio prijedlog Gradskom vijeću za zamjenu zgrada. Iako je on u to vrijeme tvrdio da namjerava “Vječnu vatru” urediti da bude simbol i reprezent grada Sarajeva, dio uposlenika Gradske uprave upozoravao je da se na ovaj način uzaludno troši novac građana i da se iza svega ovoga kriju neki drugi interesi. 

Prijava Tužilaštvu KS

Spomenimo i to da se Skaka na samom kraju svog mandata zadužio kod Razvojne banke za 10 miliona KM, a dio tog novca planirao je i za adaptaciju zgrade “Vječna vatra”.

U bivšu gradonačelničku kancelariju u zgradi DPO-a, navodi naš izvor, smjestio se predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović.

Dio uposlenika Gradske uprave se, inače, zbog odluke o zamjeni ove dvije zgrade anonimno obratio Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Iz Ureda su dalje njihovu prijavu uputili Tužilaštvu KS koje je formiralo još jedan u nizu predmeta protiv Skake.

(zurnal.info)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...