"SB" NA PRES-KONFERENCIJI: Nermin Nikšić nikad odlučniji - "Spremni smo..." (FOTO)

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić održao je press konferenciju na kojoj je govorio o planovima SDP BiH za naredni period i da počinju pripreme za Opće izbore 2022. godine.

  • Vijesti

  • 09. Sep. 2021  09. Sep. 2021

  • 0

On je kazao da će SDP BiH pokušati u fokus javnosti skrenuti na stvarne životne probleme građana.

“Na odlazak mladih, vratiti status radnika, penzionera, obrazovni sistem gdje sa ovakvim sistemom privatnih fakulteta će imati pogubne posljedice po BiH u narednom periodu, imamo ogroman odliv mladih stručnih ljudi u zemlje EU, a nama će ostati oni sa kupljenim diplomama da vode javna preduzeća i privredu, da vratimo fokus na zdravstveni sektor i zdravstvo koje bi trebalo da bude dostupno svim građanima, da se okrenemo pomoći privredi. Hoćemo da okupimo širi krug političkih partija koje bi se okupile oko zajedničkog programa, kojibi ponudili građanima konkretna rješenja za stvarne životne probleme i nešto novo na političkoj sceni, dogovaranje prije preuzimanja vlasti”, kazao je Nikšić dodajući da su spremni biti alternativa.

Nikšić se dotakao i svog sastanka sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom te je kazao da je Schmidt svjestan značaja fer i poštenih izbora i uvođenja skenera glasačih listića kako bi izbori bili rezultat volje glasača, a ne brojača.

“Predstavnici međunarodne zajednice su svjesni da je od krucijalne važnosti da imamo fer i poštene izbore. Važno je da Izborni zakon primjeni sve sudske odluke. Stavovi SDP BiH su jasni i precizni ne postoji mogućnost da se SDP pridobije za asimetrično rješenje izbora članova Predsjedništva BiH i to je prvi korak za disoluciju BiH a to ne dolazi u obzir”, kazao je Nikšić.

On je kazao da traže da se uredi nadležnost domova naroda, jer u ovom trenutku su domovi naroda važniji od predstavničkih domova.

“SDP je spreman da imamo 30 posto veće standarde zaštite nacionalnih interesa ali da se zna šta je lista nacionalnih interesa i da o tome odlučuje Dom naroda”, kazao je Nikšić.

Kada je riječ o kandidaturi za člana Predsjedništvo BiH Nikšić je dao vrlo preciznu izjavu:

“Na strateškom planiranju u Konjicu je SDP vrlo jasno postavio stvari. Pošto je NIP kao dio trojke već istakao da će imati kandidata mi smo rekli da će i SDP imati kandidata kao najveća opoziciona stranka ako se ne dogovorimo da ćemo imati zajedničkog kandidata. Spremni smo i nismo imali dosad konkretne priče, spremni smo ne samo kao trojka već da pozovemo i druge političke partije koje ne participiraju u vlasti da nađemo i imamo zajedničkog kandidata za Predsjedništvo. Pri tome moramo znati neka pravila, SDP je najjača opoziciona partija i SDP-u prvom to pripada, ako nađemo neku nestranačku ličnost možemo i o tome da pričamo. Ali ako ide bilo ko SDP će imati svog kandidata i u ovoj priči oko zajedničkog kandidata SDP ima pravo prvog izbora”, kazao je Nikšić.

Nikšić je kazao da je Denis Bećirović prvi izbor SDP-a u svakoj varijanti i da je pokraden na prošlim izborima.

“Kakva će njegova odluka biti nemojte da špekulišemo, ali on je prvi izbor”, kazao je predsjednik SDP-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...