DRAGAN HAJDUKOVIĆ IMA DOKAZE: "Snajperisti su bili na Cetinju, ali okupacioni"

"Snajperisti su se mogli vidjeti golim okom. Ja sam ih vidio, ali su to bili okupatorski snajperisti", kaže Hajduković

  • Regija

  • 09. Sep. 2021  

  • 0

Bezbjednosni sektor ni juče javnosti nije pružio odgovor da li su oni ti koji su uplašili srpskog patrijarha Porfirija Perića informacijama da neće živ napuštiti crnogorsku prijestonicu, odnosno da ga tamo spremno čekaju snajperisti ili je Perić svoje nedjelo - nasilan helikopterski upad u crnogorsku prijestonicu, odnosno Cetinjski manastir, pokušao "našminkati" brutalnom laži da mu okupljeni građani koji su branili grad spremaju ubistvo?!

Perić je, silom policije i Vojske, u nedjelju hirotonisao Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru, uprkos građanskom otporu i nedvosmislenim porukama Cetinjanki i Cetinjana, da ne prihvataju da mitropolit Crkve Srbije Mićović bude ustoličen u tom manastiru.

Pred Manastir su dovedeni sa dva vojna helikoptera, u pratnji specijalnih jedinica, jer su građani sve ostale prilaze prijestonom gradu blokirali, kako barikadama, tako i svojim tijelima.

Poznati crnogorski naučnik Dragan Hajduković, Cetinjanin koji je bio na prvoj liniji odbrane svoga grada 4. i 5. septembra, kazao je Pobjedi da bi Porfirije Perić trebalo da se izvini Crnoj Gori i Crnogorcima.

"Ne znam da li je to svjesna laž ili neodgovorno prihvatanje laži koju mu je servirao neko drugi, i neću da ulazim u to. Snajperisti su se mogli vidjeti golim okom. Ja sam ih vidio, ali su to bili okupatorski snajperisti. Ne mislite, valjda, da snajperistu koji se golim okom vidi, znači mogla ga je vidjeti i policija, da nije bio njihov da ga ne bi napali", istakao je Hajduković.

Kaže da ih zove „okupatorski“ zato što je njegov grad „4. i 5. septembra bukvalno bio okupiran“.

"U svakom slučaju, bilo da je namjerna laž, što bi bilo užasno od jednog Božijeg čovjeka, ili neodgovorno vjerovanje u jednu laž, Porfirije bi trebalo da se izvini Crnoj Gori i Crnogorcima, mada se ne može izviniti narodu koga ne priznaje", zaključio je Hajduković.

Desantom na prijestonicu Crkva Srbije, uz bezrezervnu podršku crnogorskih vlasti, još jednom je pokušala da ponizi Crnu Goru i pošalje poruku da je to zemlja bez suvereniteta.

Čast države i prijestonog grada odbranili su Cetinjanke i Cetinjani, uz podršku više hiljada građana iz ostalih krajeva Crne Gore, koji su, svi zajedno, od subote pripremali odbranu grada.

Nijesu uspjeli da spriječe ustoličenje u Cetinjskom manastiru, ali srpski patrijarh i njegov mitropolit u prijestonicu nijesu mogli da ušetaju kako su planirali, preko Belvedera, već su bili prinuđeni da se iz vazduha spušte pred ulaz u Manastir i isto tako, odmah po obavljenoj ceremoniji, napušte grad.

Belveder nije pao, kao ni prijestonica, a Perić, očito ogorčen što plan ulaska u Cetinje nije protekao kako je Crkva Srbije namjeravala, iz aviona, na putu ka Beogradu postavio je objavu na Instagramu, u kojoj je, pored ostalog, naveo kako je više nego tužan, čak i užasnut „činjenicom da su u vidokrugu bili neki ljudi koji su taj“, kako je kazao, „čin ljubavi prema svima namjeravali da spriječe snajperskom puškom“.

Iako se premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović već danima utrkuju ko će preuzeti veće zasluge što je Perić stigao do crnogorske

prijestonice, pa makar i iz vazduha, i tu ustoličio Mićovića, nijedan ne komentariše Perićevu opasnu tvrdnju.

Reagovali su iz Liberalne partije zahtijevajući hitnu reakciju tužilaštva.

"Ova izjava samim tim što je došla iz usta Porfirija Perića ima veći značaj jer, prosto rečeno, on kao sveštenik se zakleo da će poštovati svih deset Božjih zapovijesti pa i onu devetu koja kaže „ne svjedoči lažno na bližnjega svoga", istakli su oni.

Očekuju da Perić tužiocima dostavi dokaze kojima će potkrijepiti svoje tvrdnje.

Pozvali su i "šefa suzavaca, šok bombi, bojnih otrova i gumenih metaka Sergeja Sekulovića da preduzme radnje iz svoje nadležnosti kako bi provjerio istinitost tvrdnji njegovog pretpostavljenog Perić Prvoslava alijas Porfirija".

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Uprave policije Zoran Brđanin nijesu odgovorili na pitanja Pobjede povodom Perićevih tvrdnji o snajperu.

Potpredsjednik Vlade jednoj srpskoj televiziji izjavio je da je postojala velika bezbjednosna prijetnja za poglavara SPC-a, što je, kako je rekao, i poglavar SPC potvrdio svojom izjavom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...