NERMIN NIKŠIĆ KATEGORIČAN: "SDA i SDP su na istoj strani kada je riječ o Izbornom zakonu"

"Bit ćemo protiv toga da imamo asimetrično rješenje jer u tom slučaju ne govorimo o Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi, govorimo o zajednici država i to je onda sigurno prvi korak ka disoluciji BiH i to ne dolazi u obzir ", izjavio je Nikšić.

  • Politika

  • 09. Sep. 2021  09. Sep. 2021

  • 3

Ne postoji nikakva šansa da se SDP pridobije na stranu asimetričnog rješenja za izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je danas Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, nakon zasjedanja Predsjedništva ove stranke.

"To što neko pokušava da imputira da smo se našli na istoj strani sa SDA, nas ne interesuje. Mi da smo sami, sami ćemo ostati pri tom stavu. Meni je drago da i SDA, politička partija koja pokazuje određenu državotvornost i da ne budem neskroman, meni je jasno da i međunarodna zajednica ne može krenuti u neko (loše) rješavanje pitanja ako smo SDA i SDP na istoj strani. Da jedna od nas poklekne, vjerovatno bi mogli ako postoje ideje o tome. Bit ćemo protiv toga da imamo asimetrično rješenje jer u tom slučaju ne govorimo o Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi, govorimo o zajednici država i to je onda sigurno prvi korak ka disoluciji BiH i to ne dolazi u obzir ", izjavio je Nikšić.

Pojasnio je kako su nadležnosti domova i možda važniji od izbora članova Predsjedništva nadležnosti domova naroda.

"U ovom trenutku su domovi naroda važniji od zastupničkih domova.
SDP je spreman da se razgovara o tome da imamo 30 posto veće standarde zaštite nacionalnih interesa nego što je utvrđeno u svijetu, ali da se zna šta je lista nacionalnih interesa i da samo o tome odlučuju domovi naroda. Za tehnička rješenja, transparentnije izbore, nije nužna izmjena Izbornog zakona, to može regulisati CIK svojom odlukom", rekao je, uz ostalo, Nikšić.

Podsjetimo, na pitanje o posljednjim izjavama visokog predstavnika Christiana Schmidta Nikšić je kazao da ne može komentarisati ono što on nije čuo, već samo ono što je rečeno na njihovom sastanku.

Na pitanje o kandidatu za člana Predsjedništva kazao je kako će SDP imati svog kandidata, osim ako se ne dogovore da imaju zajedničkog.

"Spremni smo podržati i nekog nestranačkog kandidata, ali kao najjača opoziciona stranka mi imamo pravo prvog izbora", kazao je Nikšić, prenosi Radiosarajevo.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...