DETALJI IZ SUDNICE: Tužilac Čavka traži pritvor za Osmana Mehmedagića jer se došlo do dokaza...

...da je “Mehmedagić u proteklom periodu putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inostranstvu s osobom koja je navedena kao svjedok u predmetu, a kojoj se nije smio pribižavati na udaljenost manju od 50 metara u skladu sa izrečenim mjerama zabrane.

  • Društvo

  • 10. Sep. 2021  10. Sep. 2021

  • 1

Po zahtjevu Tužilaštva BiH za opoziv mjera zabrane i određivanje mjere pritvora, danas je u Sudu BiH održano ročište direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću.

Tužilac Oleg Čavka je kazao da se u okviru rada na predmetu došlo do dokaza da je “Mehmedagić u proteklom periodu putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inostranstvu s osobom koja je navedena kao svjedok u predmetu, a kojoj se nije smio pribižavati na udaljenost manju od 50 metara u skladu sa izrečenim mjerama zabrane”.

Čavka je na današnjem ročištu istaknuo da traži pritvor za Mehmedagića, jer ima dokaze da je ljetovao sa Asimom Sarajlićem i bio u istom avionu sa njim. Odbrana Mehmedagića je navela da to ne znači i kontakt, te da se zna definicija kontakta.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo 14. jula uhapsili su Mehmedagića, postupajući po zahtjevu Tužilaštva BiH koje vodi istragu u kojoj se osumnjičeni direktor OSA-e tereti za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca u sklopu predmeta “Diploma”. Sud BiH je 16. jula odbio Čavkin prijedlog da se Mehmedagiću odredi jednomjesečni pritvor, a na što se Tužilaštvo BiH žalilo, te je 26. jula odbijena i žalba.

Tužilaštvo BiH tražilo je pritvor zbog “opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, kao i navodne opasnosti da bi njegovo puštanje rezultiralo uznemirenjem javnosti”.

Odbrana Mehmedagića usprotivila se tom prijedlogu, nazvavši proces protiv njega političkom hajkom kako bi bio sklonjen s pozicije koju obavlja, a njegovo hapšenje potpuno nezakonitim.

Mehmedagiću su tada izrečene mjere zabrane i to zabrana sastajanja sa određenim osobama na način da mu se zabranjuje međusobno kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim osobama, piše Faktor. Također mu je zabranjeno kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu protiv njega, uključujući i približavanje na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima.

Osumnjičeni Osman Mehmedagić u cilju redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi, izuzetno može komunicirati sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine i drugim osobama na udaljenosti i manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da sa tim osobama razgovara o ovom predmetu. O svakom takvom kontaktu dužan je prethodno obavijestiti postupajućeg tužioca.

Ovo je četvrti krivični postupak u Sudu BiH protiv direktora OSA-e u posljednje dvije godine. Sve predmete glavna državna tužiteljica Gordana Tadić dala je u rad tužiocu Olegu Čavki.

U maju ove godine, Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su direktor OSA-e Osman Mehmedagić i službenik Muhamed Pekić oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. Oni su oslobođeni optužbi da su zloupotrebom položaja u augustu 2020. godine pribavili nadzorni snimak iz BH Pošte i otkrili identitet pošiljaoca anonimne prijave protiv direktora OSA-e.

U dva navrata Sud BiH je odbio potvrditi optužnicu protiv njega zbog nedostatka dokaza.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...