NAKON PODIZANJA OPTUŽNICE, OGLASIO SE FATMIR ALISPAHIĆ: "Promigrantska mafija udarila okvire..."

"... nad finacijskimm sredstvima i da je posrijedi jedna mreža korupcije koja je isposlovala ovu optužnicu protiv mene kako bi drugima stavili do znanja da se ne smije "čačkati" u mafijašku mrežu trgovine ljudima", kaže Alispahić

  • Društvo

  • 10. Sep. 2021  

  • 0

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti protiv,  novinara Fatmira Alispahića.

Alispahić kaže da je zakazano ročište vezano za izjašnjavanje krivice a u materijalima koje je dobio su, između ostalog, i njegov intervju koji je dao za Faktor, a gdje je on, kako kaže, objasnio šta misli o saslušanju SIPA-e koja ga je prije toga ispitivala.

"Suština je da je to što sam ja radio borba protiv ilegalnih migracija, trgovine ljudima, borba za legalizam i da se zapravo ono što sam tražio 2019. godine i dogodilo, a to je da se migranti smjeste, ja sam napisao u logore ali zapravo su smješteni u prihvatne centre, uz humanitarni tretman i da im se ograniči kretanje", kazao je Alispahić i dodao da je ovo suština koja će biti predstavljena kao dokazni materijal.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da se "optuženi A. F. (1966.) tereti da je u više navrata tokom 2019. i 2020. godine, putem web stranice na kojoj je administrator, kao i putem društvenih mreža, kontinuirano javno objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH".

U saopćenju se još navodi i da je optuženi izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini i drugih osoba koje su imale mogućnost pročitati sadržaj navedenih poruka objavljenih na navedenom portalu, a što je prouzročilo i reakciju Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Kao komentar na optužnicu, Alispahić ističe kako sve ovo štiti jedan "opasan proces migracija".

"Ja nikada nisam imao ništa protiv ilegalnih migracija u okviru zakona, ali ubacivanje ilegalnih migranata, lica bez identiteta, kršenje zakonskih procedura, posebno u kontekstu poraženog ISIL-a koji nestaje sa tamošnjih teritorija, a pojavljuju se ovdje nepoznati muškarci i mislim da je to vrlo ozbiljna sigurnosna prijetnja. U tom kontekstu sam ja reagirao i smatrao sam to svojom intelektualnom i patriotskom obavezom kao što je bila pojava Jasmina Berovića i jataka u sigornosnim i pravosudnim organima koji su obezbijedili bijeg ubicama Berovića. Dakle, mi smo imali problem korupcije državnih organa u zaštiti ilegalnih migranata, trgovaca ljudima i promigrantske mafije", govori Alispahić.

Ističe kako se on time bavio isključivo u interesu zakona i zaštite bh. građana.

"Mislim da je promigrantska mafija, koja se bavi trgovinom ljudima, udarila okvire nad finacijskimm sredstvima i da je posrijedi jedna mreža korupcije koja je isposlovala ovu optužnicu protiv mene kako bi drugima stavili do znanja da se ne smije "čačkati" u mafijašku mrežu trgovine ljudima", zaključio je Alispahić za Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...