DRAGAN ČOVIĆ U VELIKIM PROBLEMIMA: Kriminal iz „Aluminija“ stigao do Christiana Schmidta, očekuje se akcija SIPA-e!?

U narednim danima razloga za brigu imaju u vrhuški HDZ-a BiH iz čije su stranke godinama stizali „provjereni“ kadrovi koji su uživali u visokim mjesečnim primanjima dok je Aluminijski kombinat brojao svoje zadnje sate, te ga, baš kao i Elektroprivredu HZHB zavili u crno.

  • Politika

  • 11. Sep. 2021  11. Sep. 2021

  • 2

Svi dioničari jednoglasno su se izjasnili protiv Godišnjeg izvještaja o poslovanju Aluminija za 2020. godinu.

Skupština Aluminija d.d. Mostar na jučerašnjoj sjednici nije usvojila odluku o Godišnjem izvještaju o poslovanju Društva za 2020. godinu.

Na dnevnom redu Skupštine bilo je deset tačaka, a pored Godišnjeg izvještaja, nije prihvaćena ni Odluka o načinu pokrića gubitaka, koja se veže za Godišnji izvještaj.

Članovi Skupštine bili su protiv usvajanja tih tačaka s obzirom da je vanjski nezavisni revizor naveo niz stavki zašto se Godišnji izvještaj ne bi trebao usvojiti. Ovoga puta protiv usvajanja Godišnjeg izvještaja bili i predstavnici Vlade Republike Hrvatske (vlasnik 12 posto dionica) i predstavnici malih dioničara (vlasnici 44 posto dionica). Skupština Aluminija d.d. Mostar usvojila je Odluku o zaključenju Ugovora o zakupu pogona Anoda društva Aluminij d.d. Mostar s društvom Aluminij Industrija d.o.o.

No, epilog kriminalnih radnji u nekadašnjem hercegovačkom gigantu čija je propast uzokovala odlazak velikog broja mladih iz Hercegovine u potrazi za korom kruha tek će izazvati pravu buruu javnosti, jer je upravo takav scenarij najavio predstavnik Udruženja malih dioničara Zlatko Topić.

„Naša Udruga je bila protiv izdavanja Anoda i za to je na sjednici Nadzornog odbora bio i predstavnik Hrvatske Vlade. Međutim, sada je i Hrvatska Vlada dala svoje odobrenje. Ostaje stari Nadzorni odbor, koji je radio kriminalne stvari, a to će potvrditi i nalazi nadležnih organa. Mi smo ovih dana pokrenuli akciju i kod SIPA-e i kod Federalne uprave policije, i kod svih svjetski relevantnih predstavnika u BiH, uključujući i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Svima ćemo prezentirati dokumentaciju kako i na koji način su pokradeni dioničari“, kazao je Topić.

Bilo kako bilo, u narednim danima razloga za brigu imaju u vrhuški Čovićevog HDZ-a iz čije su stranke godinama stizali „provjereni“ kadrovi koji su uživali u visokim mjesečnim primanjima dok je Aluminijski kombinat brojao svoje zadnje sate, te ga, baš kao i Elektroprivredu HZHB zavili u crno.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...