VELIKO POSPREMANJE BORISA JOHNSONA: Smijenjeno nekoliko ministara, a među njima i....

Premijer Johnson objavio je rekonstrukciju vlade. Smijenjeni su i ministri pravde, lokalne samouprave, obrazovanja...

  • Svijet

  • 15. Sep. 2021  

  • 0

Dominic Raab, ministar vanjskih poslova Velike Britanije, smijenjen je s te pozicije, objavio je Ured premijera Borisa Johnsona. 

Raab je premješten na mjesto ministra pravde i jednog od potpredsjednika Vlade, precizirano je. 

Prema navodima medija, ministar vanjskih poslova smijenjen je zbog lošeg rada u vrijeme afganistanske krize. 

Raab, koji je bio široko kritiziran zbog načina na koji se bavio povlačenjem Velike Britanije iz Afganistana, također je proglašen lordom kancelarom u rekonstrukciji na vrhu Johnsonove vlade.

Bivši ministar vanjskih poslova bio je na godišnjem odmoru u Grčkoj kada su talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom. Suočio se sa zahtjevima za ostavku nakon što se pokazalo da je nedugo prije pada Kabula zatražio od zamjenika da obavi hitan poziv s afganistanskim ministrom vanjskih poslova u vezi evakuacije tumača koji su radili s britanskim oružanim snagama. 

Poziv se nikada nije dogodio.

Raab je ranije izjavio da "s obzirom na prošlost" ne bi otišao na odmor jer su talibani napredovali prema Kabulu.

Takođe je opovrgao tvrdnje da je viđen kako se opušta na plaži na dan pada afganistanske prijestolnice.

Drugi ključni potezi Johnsonovog ureda uključuju smjenu sekretara za obrazovanje Gavina Williamsona, koji je izazvao kritike zbog više propusta od kada preuzeo tu poziciju u julu 2019.

Robert Jenrick je također izgubio ulogu ministra za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu, a Robert Buckland odstupio je kao ministar pravosuđa kako bi ustupio mjesto Raabu.

Na mjestu ministra vanjskih poslova moga bi doći Liz Tuss, najavljuje The Guadian. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...