“MEDIJSKO PROSTITUIRANJE”: Sud u Sloveniji odbio Janšin zahtjev za revizijom presude oko vrijeđanja…

Zbog uvredljivog tvita za koji su ocijenile da je povrijedio njihovu čast i dobro ime reagirale su autorica spomenutog tv priloga, novinarka Evgenija Carl, te njena urednica Mojca Šetinc Pašek, te protiv Janše pokrenule odštetni zahtjev na sudu u kojemu im je dosuđena odšteta od po šest hiljada eura, ali i privatne kaznene parnice.

  • Regija

  • 15. Sep. 2021  15. Sep. 2021

  • 0

Slovenski Vrhovni sud u srijedu je odbio zahtjev premijera Janeza Janše za reviziju presude u slučaju povrede časti i sramoćenja preko Twittera, kojom je uslovno osuđen na tri mjeseca zatvora s jednogodišnjim rokom kušnje, jer je novinarke optužio za “medijsko prostituiranje”.

“Na nekakvoj stranici na Facebooku javne televizijske kuće nude se jeftine usluge odsluženih prostitutki Evgenije C. i Mojce P. Š. Svodnik Milan”, napisao je Janša na svom Twitteru, nakon što je 2016. godine u središnjem dnevniku RTV Slovenija objavljen prilog u kojemu je njegova stranke prozivana za opasne veze s ekstremnom desnicom i pripadnicima radikalnih grupa, što su odmah zanijekali. 

Zbog uvredljivog tvita za koji su ocijenile da je povrijedio njihovu čast i dobro ime reagirale su autorica spomenutog tv priloga, novinarka Evgenija Carl, te njena urednica Mojca Šetinc Pašek, te protiv Janše pokrenule odštetni zahtjev na sudu u kojemu im je dosuđena odšteta od po šest hiljada eura, ali i privatne kaznene parnice.

‘Cilj – sramoćenje pojedinca’

Na nižim je sudovima Janša zbog verbalnog napada na novinarke prvo bio osuđen na 3 mjeseca zatvora, uz jednogodišnji rok provjere, ali se na to žalio. Pri tome se pozivao na slobodu iznošenja mišljenja i “nekorektnost” televizijskog priloga u kojemu su iznošene “laži”, a uz to kazao da je spornim tvitom aludirao na medijsko, a ne spolno prostituiranje.

U svojoj presudi o spomenutom slučaju vrhovni suci naveli su da njen cilj nije miješanje u bit slobodnog političkog izražavanja tužene stranke na društvenim mrežama, no da je iznošenje vrijednosnih prosudbi o drugim osobama na Twitteru ograničeno postojanjem “uvjerljive i čvrste osnove” za iznesene tvrdnje.

U suprotnom slučaju, ako takva osnova ne postoji, onda znači da je cilj takvih objava na Twitteru “isključivo sramoćenje i ocrnjivanje” drugog pojedinca, naveo je u odluci sud, dodavši kako je uz povredu časti i dobrog imena Janša korištenjem “seksističkog podtona” pokušao novinarku obezvrijediti i kao ženu.

‘Verbalni napadi na novinare nedopustivi’

Slovensko novinarsko društvo je pozdravilo odluku vrhovnog suda, navevši da je ona izuzetno važna jer predstavlja poruku da su u javnom diskursu diskreditacija na društvenim mrežama i verbalni napadi na novinarke i novinare nedopustivi.

Istovremeno novinarsko društvo je “izrazilo ogorčenje”, što je vrhovni sud prije dvije godine u drugom sastavu, u tužbi koju je protiv Janše pokrenula urednica Mojca Šetinc Pašek, dao za pravo političaru Janši koji je uvredljivi tvit tumačio kao metaforu i kritiku novinarske neobjektivnosti, te promijenio odluku nižeg suda u Janšinu korist.

Time je prijašnji sastav vrhovnog suda “navodnom pravu na iznošenje stajališta političara dao prednost pred osobnim dostojanstvom i profesionalnim integritetom novinarke i žene”, navelo je u svojoj reakciji na odluke vrhovnih sudaca u spomenutim slučajevima slovensko novinarsko društvo, prenosi Telegram.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...