SVETLANA CENIĆ DODIKOVE POSTUPKE NAZVALA PRAVIM IMENOM: “To se gospodo zove državni udar”

Zbog toga se podnose krivične prijave, istakla je Cenić

  • Mini market

  • 17. Sep. 2021  17. Sep. 2021

  • 3

Proteklih dana lider SNSD-a Milorad Dodik je proširio svoj "asortiman" provokacija.

Prvo je najavio da će RS osigurati plate za sve uposlene u državnim institucijama, odnosno svima kojima se plate isplaćuju iz državnog budžeta. Razlog zbog kojeg su upitne plate svima koji ih dobijaju iz državne "kase" jeste upravo Dodik, odnosno blokada državnih institucija koju provode članovi SNSD-a po njegovom diktatu. Zbog te blokade, gotovo je izvjesno, do kraja septembra neće biti usvojena odluka o privremenom finansiranju, a o državnom budžetu da ne govorimo, bez koje nema ni plata budžetskim korisnicima.

Najsvježiji primjer je današnja najava, koju je iznio član Republičke izborne komisije RS-a Aleksandar Radeta, kako je RS sposobna da sama provede izbore. Jedan od glavnih razloga zbog kojih CIK BiH ne bi mogao provesti opće izbore naredne godine moglo bi biti neusvajanje državnog budžeta, čije bi donošenje, kao i ove godine, mogao blokirati upravo Dodik.

Ovakvo Dodikovo ponašanje postalo je toliko učestalo da se čak smatra i normalnim. Međutim, nikako se ne bi smjelo ignorisati, jer se radi o ozbiljnom krivičnom djelu. Upravo na to je upozorila i analitičarka Svetlana Cenić.

- Molim vas prestanite ovu situaciju kada državne institucije ne rade nazivati političkim i međustranačkim problemom. Ako se onemogućava dvjema trećinama zaposlenih da prime platu, ako se govori da će se isplatiti nezakonito samo Srbima, da će biti planirano i u narednom budžetu RS, da će RS organizovati izbore na svojoj teritoriji 2022, to se, gospodo, zove državni udar i tu se podižu krivične protiv svakog ko ne izvršava ustavne i zakonske obaveze. To nema veze sa biti veliki ili mali Srbin ili sa ljubavlju prema RS, već ima veze sa vladavinom prava. "Kao posebna vrsta državnog udara navodi se i državni udar odozgo, koji izvodi predsednik ili monarh, u pokušaju da proširi svoju vlast, što se može odigrati u autokratskim društvima." Da ne bude zabune, napisala je Cenić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...