DIPLOMATSKI OKRŠAJ SAVEZNIKA: Francuska povlači ambasadora iz SAD-a i Australije!

‘Ta brutalna, jednostrana i nepredvidljiva odluka podsjeća me jako na ono što je Trump radio‘, rekao je francuski ministar

  • Svijet

  • 17. Sep. 2021  17. Sep. 2021

  • 2

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je u petak navečer da Francuska povlači svoje ambasadore u SAD-u i Australiji na konsultacije zbog trostranog vojnog pakta SAD-a, Velike Britanije i Australije (Aukus), donosi NBC.

Le Drian je u saopćenju poručio da je odluka, na zahtjev predsjednika Emmanuela Macrona, "opravdana izuzetnom ozbiljnošću najava Australije i Sjedinjenih Država".

Rekao je da je australsko otkazivanje velikog ugovora o kupovini francuskih konvencionalnih podmornica u korist podmornica na nuklearni pogon izgrađenih američkom i britanskom tehnologijom "neprihvatljivo ponašanje".

SAD, Velika Britanija i Australija kazali su da će osnovati sigurnosno partnerstvo za indo-pacifičku regiju koje će omogućiti Australiji da nabavi američke nuklearne podmornice i raskine ugovor s Francuskom o kupnji podmornica za 40 milijardi američkih dolara.

"Ta brutalna, jednostrana i nepredvidljiva odluka podsjeća me jako na ono što je Trump radio", rekao je ranije francuski ministar vanjskih poslova za radio stanicu Franceinfo. "Ljut sam i ogorčen. To se ne radi saveznicima".

Godine 2016., Australija je odabrala francuskog brodograditelja Naval Group za izgradnju nove podmorničke flote u vrijednosti od 40 milijardi američkih dolara koja će zamijeniti više od dva desetljeća stare podmornice Collins.

Prije dvije sedmice, australski ministri obrane i vanjskih poslova ponovno su potvrdili dogovor s Francuskom i francuski predsjednik Emmanuel Macron pohvalio je višedesetljetnu suradnju dviju zemalja prilikom sastanka s australskim premijerom Scottom Morrisonom u junu.

"To je nož u leđa. Uspostavili smo odnos povjerenja s Australijom i to povjerenje je iznevjereno", rekao je Le Drian.

"Ovo je udar groma i za mnoge u Parizu trenutak usporediv s Trafalgarom", ocijenio je Bruno Tertrais, zamjenik direktora pariškog think-tanka Zaklada za strateška istraživanja na Twitteru, govoreći o porazu francuske mornarice 1805. u bitki kod Trafalgara nakon čega je Britanija postala dominanta pomorska sila.

Dodao je da će to "zakomplicirati transatlantsku saradnju u regiji i oko nje. Peking će imati koristi".

Joe Biden je u srijedu poručio da je Francuska i dalje "ključan partner u indo-pacifičkoj zoni".

Australski premijer Scott Morrison je priopćio da se Australija raduje nastavku "bliske i pozitivne" suradnje s Francuskom. "Francuska je ključan prijatelj i partner Australije u indo-pacifičkoj regiji", kazao je.

(Jutarnji list)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...