VIŠKOVIĆ NAKON POVRATKA IZ RUSIJE: "Za razliku od nas, FBiH se opredjeljuje prema nekom svom južnom krilu koje bi išlo..."

Govoreći o rezultatima nedavne višednevne posjete delegacije bh. entiteta Republika Srpska Ruskoj Federaciji i sjevernoj ruskoj prestonici Sankt Peterburgu, premijer RS-a Radovan Višković kaže da se tokom posjete osjetila bratska ljubav i želja Rusije da pomogne Srpskoj i da su to glavni motivi zbog kojih smo mi interesantni jednoj tako moćnoj zemlji i tolikom tržištu.

  • Ekonomija

  • 18. Sep. 2021  

  • 1

- Boravak naše delegacije u Ruskoj Federaciji nije bio usmjeren ni protiv koga. Naprotiv, korist od svih tih projekata treba da ima cijela BiH, a ne samo Republika Srpska, tako da priča o nekakvom malignom ruskom uticaju, koju često čujemo, zaista vrijeđa zdrav razum - ocjenjuje Višković za "Glas Srpske".

Na pitanje s kim su imali najznačajnije sastanke tokom posjete, Višković odgovara:

-Imali smo brojne značajne sastanke, a samo u kompaniji Gasprom smo imali nekoliko sastanaka. Prvi je bio vezan za izgradnju magistralnog gasovoda od Bijeljine prema Banjaluci i dalje prema Prijedoru. Memorandum o tome su prije nekoliko godina potpisali prvi čovjek te kompanije Aleksej Miler i predsjednik Milorad Dodik, a mi smo sada potvrdili opredijeljenost Gasproma da ostane u toj investiciji. Cijela ta priča je bila aktuelna kao “Južni tok”, pa se zbog određenih geopolitičkih previranja prešlo na “Turski tok”, da bi na kraju, što je nama posebno drago, jer smo se u to uvjerili prilikom posjete, sve više zvaničnika u Rusiji govorilo o “Srpskom toku”. Konekcija bi sa strane Srbije trebalo da bude u Bogatiću, a na našoj strani to je Novo Selo ili Pavlovića most.

Znači, gasifikacija postaje izvjesna?!

-Tako je, gasifikacija je izvjesna. Zbog nefunkcionisanja institucija BiH jedini zastoj može da bude to što Savjet ministara treba da da­ saglasnost.

Očekujete li probleme po tom pitanju?

-Za razliku od nas, FBiH se opredjeljuje prema nekom svom južnom krilu koje bi išlo preko Hrvatske. Ukoliko oni žele saglasnost za njihov tok, tražićemo da daju saglasnost za naš tok i čist račun. Mi nemamo ništa protiv njihovih projekata, ali ne želimo da dozvolimo da utiču na naše planove i projekte. Pored toga, razgovarali smo o već postojećem gasovodu preko Šepka kod Zvornika i o izgradnji gasne elektrane. Sugerisano nam je da stručnjaci iz Rusije dođu na lice mjesta i predlože tehnička, prostorna i idejna rješenja. Mi smo to prihvatili i očekujemo njihov dolazak. U trećoj Gaspromovoj kćerki-firmi razgovarali smo o utečnjavanju gasa, a riječ je o projektu koji treba da omogući da se gas transportuje i koristi prije nego što bude izgrađen magistralni gasovod. Ta firma je već kupila zemlju kod Zvornika i ušla u investiciju čija je vrijednost oko 75 miliona maraka.

-Mi trenutno trošimo oko 50 miliona kubika gasa, što nije značajno za kompaniju kao što je Gasprom, ali izgradnjom gasne elektrane i utečnjavanjem, potrošnja bi išla na više od 200 miliona kubika, što je već značajno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...