SCHMIDT OTVORENO REKAO DA OČEKUJE DA GA DODIK POŠTUJE: "U rukama imam BONSKE OVLASTI, Njemačka je riješena da pomogne BiH..." (VIDEO)

Što se tiče bonskih ovlaštenja, on je rekao da je to "alat visokog predstavnika u BiH".

  • Politika

  • 18. Sep. 2021  18. Sep. 2021

  • 5

"Ja sam visoki predstavnik u BiH koji kontroliše provođenje Dejtonskog sporazuma", rekao je Christian Schmidt u ekskluzivnom intervjuu BN TV.

On poručuje političarima da se drže činjenica prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Visokog predstavnika bira Savjet za implementaciju mira u BiH tako da preporučujem da ne razgovaramo o postupcima nego o sadržaju", kazao je Schmidt i dodao da nije tu da bi se svidio političarima nego da zajedno uradimo nešto dobro za sve.

"Ja želim da zajedno uradimo nešto za sve ljude u BiH i svima preporučujem da u tome učestvuju, a oni koji blokiraju znači blokiraju sami sebe", kazao je Schmidt.

Govoreći o krizi u BiH, koja je nastala nametanjem Inckovog  zakona, Schmidt kaže da dobro poznaje krize u BiH.

Kaže da razgovara sa ljudima i da je u političkom smislu važno da sagovornici budu i nosioci vlasti i to će biti.

"Mislim da treba zajednički raditi i zbog toga sam tu. Ja sada posmatram i nakon toga ću pokrenuti neke stvari", kazao je Schmidt

Na pitanje da li je bilo signala od predstavnika vlasti Republike Srpske da sa njim razgovaraju, on odgovara potvrdno.

- Neću vam reći ko me je kontaktirao. Čini mi se da u ovoj zemlji sve što bi trebalo da bude povjerljivo nekako dospije u javnost - kazao je Schmidt.

On kaže da ima veliko poštovanje za sve izabrane ljude, ali isto tako očekuje, kako je rekao, poštovanje i za sebe.

alt

"Interes Republike Srpske i Federacije BiH trebalo bi da bude isti. Njihov interes treba biti ekonomski razvoj, a da bi to postigli morate razgovarati", kazao je Schmidt, navodeći da daje podršku "Otvorenom Balkanu"...

Kada je u pitanja uticaj Turske, Srbije i Hrvatske na BiH, on kaže da te zemlje igraju važnu ulogu i dodaje:

- Ali, ipak će stvari ostati pri tome da Evropska unija i međunarodna zajednica na osnovu Dejtonskog sporazuma igraju ulogu koja je važna i dio cijele ove priče - kazao je Schmidt.

On kaže da je put BiH ipak od Dejtona ka Briselu.

Što se tiče bonskih ovlaštenja, on je rekao da je to "alat visokog predstavnika u BiH, koji mu stoji na raspolaganju".

Takođe, je rekao da je za BiH važna vladavina prava i da tome treba posvetiti pažnju.

Govoreći o uticaju zemlje odakle dolazi, Schmidt kaže da će se angažovati da Njemačka pomogne razvoju, ne samo BiH, nego i regionu, bez obzira ko će biti novi kancelar umjesto Angele Merkel, jer poznaje, kako naglašava, sve kandidate za tu funkciju.

 

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...