VUČIĆ I ERDOGAN NAM KROJE SUDBINU: Hoće li Turska i Srbija preuzeti rješavanje nagomilanih problema u BiH?

Srbija i Turska imaju svoje interese u Bosni i Hercegovini, svako zbog onog kome je više naklonjen, no to nužno ne znači da su dobro i pozitivno naklonjeni prema Bosni i Hercegovini u cjelini, smatraju analitičari. Ne može se očekivati da preuzmu inicijativu za rješavanje problema u našoj zemlji, ali mogu uzeti učešće u rješavanju u koordinaciji sa ostalim relevantnim akterima.

  • Politika

  • 19. Sep. 2021  

  • 13

MILAN SITARSKI, politički analitičar

“Treba postići neku vrstu koordinacije i regionalnih i evropskih i globalnih dominantnih aktera u vezi sa pitanjima BiH, tako da nekakva ravnoteža njihovih utjecaja bi dovela do toga da ti utjecaji budu konstruktivni, a ne budu maksimalistički. Da niko ne pretenduje da svoju politiku ostvari stoposto, to se odnosi i na aktere u BiH.”

Analitičar Antić smatra da upravo zbog vlastitih interesa već jesu i da će i dalje biti uključeni u bilo kakve sljedeće pregovore o rješavanju krize u BiH. Ni Srbija ni Turska, kaže, se ne mogu isključiti iz procesa rješavanja problema u BiH. Obje zemlje imaju utjecaj na domaće političare.

VELIZAR ANTIĆ, politički analitičar

“Srbija ima svoje interese zbog Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, Turska ima interese jer ima utjecaj na bošnjački narod, tako da vjerujem da te dvije zemlje u tom regionalnom kontekstu će se sigurno pitati i biti pitane za bilo kakva rješenja”.

Da predsjednik Turske, zajedno sa predsjednicima Srbije, Hrvatske i bh. vlastima sjedne za isti stol i pregovara o budućnosti BiH, na šta je pozvao Milorad Dodik, nema velike šanse, smatra Sitarski. Mnogo izglednije je, smatra, da će biti održani bilateralni, trilateralni, ili multilateralni sastanci u kojima bi se jasno vidjeli različiti stavovi i pretenzije svih aktera. To može koristiti da se postigne neko kompromisno rješenje oko spornih pitanja.

Novinarka Rubina Čengić vjeruje u zajedničko posredovanje pomenutih aktera u pregovorima o budućnosti BiH, ali ne i da mogu pomoći.

RUBINA ČENGIĆ, novinarka

“Zato što je to u njihovom interesu, to njima podiže vrijednost, oni se u međunarodnim krugovima prikazuju kao dovoljno moćni, jaki i važni da rješavaju probleme na nekom malom buretu baruta na Balkanu kao što je BiH, ali nisam sigurna u njihovu iskrenost i odanost ideji BiH, cjelovite, nezavisne i suverene BiH.”

Više u prilogu kolega sa BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...